Rolada trójkolorowa z szynką

4.49 (166 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Smaczna przekąska . Jeżeli chcecie zaskoczyć gości czymś nie tylko smacznym ale i wyjątkowo efektownym. Polecam.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na żółte ciasto:

    2 szt jajka

    2 łyżki oleju

    1 łyżka kwaśnej śmietany

    2 płaskie łyżki mąki

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    3 łyżki serka feta kanapkowy

    Składniki na zielone ciasto:

    2 szt jajka

    2 łyżki oleju

    1 łyżka kwaśnej śmietany

    2 płaskie łyżki mąki

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    2 łyżki szpinaku zblendowanego (lub blanszowanego drobno pokrojonego)

    szczypta soli

    Składniki na pomarańczowe ciasto:

    2 szt jajka

    2 łyżki oleju

    1 łyżka kwaśnej śmietany

    2 płaskie łyżki mąki

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    2 płaskie łyżki Ajvaru

    szczypta soli

    Składniki nadzienia:

    300g-400 g serka śmietanowego typu ostrowia

    200g- 250g szynki
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki Przekąski

Rolada trójkolorowa z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada trójkolorowa z szynką 1. Każdy kolor ciasta robimy osobno.
  • Rolada trójkolorowa z szynką 2. Ciasto żółte: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka wymieszać z serkiem feta,olejem, śmietaną,mąką,proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

    Ciasto zielone: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka wymieszać ze szpinakiem ( odsączonym na sitku),olejem,śmietaną,mąką, proszkiem do pieczenia,solą. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

    Ciasto pomarańczowe: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka wymieszać z ajvarem, olejem ,śmietaną ,mąką ,proszkiem do pieczenia,solą. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

    Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kolor ciasta dać do osobnego woreczka foliowego, związać,zrobić otwór i wyciskać na blachę paski ciasta jeden kolor obok drugiego. Można zrobić również mozaikę,jak kto woli.
  • Rolada trójkolorowa z szynką 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 15 - 20 minut. Jeszcze ciepłą roladę przełożyć na wilgotną ściereczkę (ułatwi to zwijanie rolady) papierem do góry, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć razem ze ściereczką w roladę.( Ja dodatkowo na ściereczkę położyłam pergamin.)
  • Rolada trójkolorowa z szynką 4. Jak ciasto wystygnie posmarować połową serka,wyłożyć szynką i posmarować drugą połową serka
  • Rolada trójkolorowa z szynką 5. Zwinąć w roladę.
  • Rolada trójkolorowa z szynką 6. Zawinąć szczelnie w folię do żywności lub pergamin i odstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajwar Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować