Trójkolorowa rolada sałatkowa

4.5 (185 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczna,sycąca rolada z serowo-warzywnym nadzieniem efektowny pomysł na rodzinną kolację.

  • 60 min

Składniki:

  • Foremka 25/35
    Ciasto
    6 jajek
    6 łyżek oleju
    3 łyżki śmietany
    6 płaskich łyżek mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki serka fetta kanapkowego
    2 łyżki pokrojonego szpinaku
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    Nadzienie
    400 g serka śmietankowego
    200 g szynki
    2 pomidory
    1/2 zielonego ogórka
    1/2 główki sałatki masłowej
    sól morska
    świeżo zmielony pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Trójkolorowa rolada sałatkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Żółtka oddzielić od białek.
    Białka ubić na sztywno z szczyptą soli,żółtka wymieszać z olejem,śmietaną,mąką i proszkiem do pieczenia,dodać do ubitych białek,delikatnie wymieszać.
    Ciasto podzielić na trzy części do pierwszej dodać rozdrobniony serek fetta,do drugiej szpinak,a do trzeciej koncentrat pomidorowy.
    Każdy kolor ciasta przełożyć do osobnego woreczka foliowego,zrobić otwór i wycisnąć na blaszkę paski ciasta jeden kolor obok drugiego.
    Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 15-20 minut.
  • 2. Ciepłą roladę przełożyć na wilgotną ścierkę,papierem do góry,papier zdjąć i zwinąć razem ze ścierką roladę.
    Serek doprawić do smaku solą morską i świeżo zmielonym pieprzem,pomidora i ogórka pokroić w plastry.
    Jak ciasto wystygnie roladę rozwinąć posmarować połową serka poukładać liście sałaty,plastry szynki,wyłożyć drugą połowę serka,poukładać plastry pomidora i ogórka.
    Roladę ponownie zwinąć i przełożyć na folię spożywczą,obwinąć i włożyć do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować