Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem

4.77 (190 ocen)

  • 60 min

Proste, szybkie i bardzo smaczne danie. Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 małe piersi z kurczaka lub 2 duże( ok. 50dkg)

    20dkg pieczarek

    15dkg sera żółtego

    4 łyżki majonezu

    1 cebula

    majeranek

    sól,pieprz,

    opcjonalnie suszona lub świeża natka pietruszki

    Składniki marynaty:

    2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka w proszku, vegeta Broni, sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie
Wystaw ocenę:

4.77 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka jeżeli są duże przekroić na pół wzdłuż,małe piersi zostawić w całości i delikatnie rozbić. Składniki marynaty wymieszać ,włożyć do niej mięso i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie mięso obsmażyć z obu stron na oliwie. Cebulę pokroić w półplasterki i na osobnej patelni podsmażyć na złoty kolor z dodatkiem masła, dodać majeranek i pieczarki pokrojone w półplasterki,doprawić solą,pieprzem i razem usmażyć.
  • 2. Obsmażone piersi z kurczaka wyłożyć do naczynia do zapiekania,na każdą położyć porcję pieczarek z cebulą,posmarować jedną łyżką majonezu i posypać obficie startym żółtym serem.Wierzch posypać suszoną lub świeżą natką pietruszki. Przykryć folią aluminiową i przed samym podaniem wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Zapiekać ok.15 minut. Podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować