Rolada karmelowa

0 (0 ocen)

Pyszna wersja sernika na zimno

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 5 jaj
    • 5 łyżek cukru
    • 4 łyżki mąki
    • 5 łyżek oleju

    Karmelowy ser:
    • 0,5 kg sera białego
    • ½ puszki masy kajmakowej (ok 400g)
    • 100 g masła
    • 2 żółtka
    • 1 budyń waniliowego
    • ¼ szkl mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Kajmak

Rolada karmelowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na blachę od piekarnika. Piec w 180’C przez 12min. Zwinąć na ściereczkę i odstawić do wystudzenia.
  • 2. Masło utrzeć z żółtkami, serem oraz masą kajmakową. Masę postawić na ogniu i gotować, ciągle mieszając aż zacznie bulgotać. Budyń rozrobić w ¼ szkl mleka i dodać do gotującego się sera. Gotować aż masa zgęstnieje. Masę odstawić do przestudzenia.
    Biszkopt rozwinąć i posmarować go jeszcze ciepłą masą serową. Zwinąć, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić. Udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować