babka karmelowa

4.88 (211 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Cudny kolor, jeszcze piękniejszy zapach, a smak to już wgl boski, kto lubi karmelowe klimaty, niech bierze się za pieczenie :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 180 gramów mąki pszennej tortowej
    100 gramów mąki ziemniaczanej
    100 gram rozpuszczonego, schłodzonego masła
    350 gramów karmelu z puszki (krówkowy, tofi)
    5 jaj
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (przepis na profilu lub blogu) lub aromat waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.88 (211 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka karmelowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło mieszamy w misce razem z karmelem.
    Białka ubijamy na pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, jeszcze chwilkę miksujemy do rozpuszczenia cukru.
    Do masła z karmelem dodajemy żółtka, mąki, proszek do pieczenia, aromat,. miksujemy wszystko na gładką masę. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie, ale dokładnie łyżką.

    Przelewamy do formy keksowej, którą wcześniej natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 minut.
    Po około 20 - 25 minutach pieczenia na środku ciasta ostrym nożem robimy nacięcie na głębokość 1 cm i pieczemy dalej.

Porady

Do ciasta możemy z powodzeniem dodać sparzone wcześniej rodzynki lub poszatkowane orzechy włoskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować