Karmelowa wuzetka

  • wyświetlono: 1105 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 0

Karmelowe ciasto, karmelowy krem i karmelowa polewa – to ciasto dla wielbicieli karmelu :)

Cukiereczek

Składniki

• CIASTO:
• 2 małe jajka,
• 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g),
• 1,5 szklanki mąki,
• 1,5 łyżeczki sody,
• 1,5 łyżki soku z cytryny,
• KREM:
• 340g masy kajmakowej,
• 600g śmietany kremówki,
• 2 łyżki żelatyny (20g).
• 80 ml gorącej wody,
• PONCZ:
• ¼ szklanki wody,
• ¼ łyżki cukru,
• 1 łyżeczka rumu,
• Kilka kropel olejku rumowego,
• POLEWA:
• 170g masy kajmakowej,
• 3 łyżki mleka,
• 2 łyżeczki masła,
• DODATKOWO:
• 200g śmietany kremówki,
• 1-2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Karmelowa wuzetka

  • Karmelowa wuzetka1. CIASTO: Do miski wbijamy jajka. Ubijamy je na puszystą masę. Dodajemy mleko skondensowane, chwilkę miksujemy.
  • Karmelowa wuzetka2. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i mieszamy. Pod koniec dodajemy sok z cytryny. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-30 minut w 170 stopniach – do suchego patyczka. Gdyby ciasto zaczęło się spiekać to przykrywamy je folią.
    Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na pół. Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Jeden z płatów ciasta wkładamy do foremki i ponczujemy.
  • Karmelowa wuzetka3. KREM: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej!) i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie kremówkę ubijamy na puszystą masę. Gdy będzie gotowa dodajemy masę kajmakową i miksujemy chwilkę do połączenia.
  • Karmelowa wuzetka4.

    Ciurkiem wlewamy żelatynę cały czas miksując. Gotowy krem wykładamy na ciasto. Przykrywamy drugim blatem ciasta i odstawiamy do lodówki.


  • Karmelowa wuzetka5. POLEWA: Do rondelka wlewamy mleko i wkładamy masę kajmakową. Podgrzewamy całość na wolnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się połączą i uzyskamy gładką, płynną polewę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, mieszamy. Jeśli pojawią się grudki to można polewę zmiksować. Polewę równomiernie rozsmarowujemy na cieście.
    Odstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie kroimy je na prostokątne kawałki. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki każdy z kawałków ciasta ozdabiamy kleksem śmietany.

    Życzę smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemasa kajmakowa

Komentarze

Podobne przepisy

image-1m8onyd

Dodane przez: happysad

Wuzetka

Pyszne ciasto dla osób lubiących...

gotowa wuzetka

Dodane przez: wilanowskamonika

Wuzetka

Zawsze wychodzi przepyszna

Dodane przez: justynka298

Wuzetka

Jest szybka, prosta i tania w przyrządzeniu,...

Wuzetka walentynkowa

Dodane przez: Kociołek Iwony

Wuzetka walentynkowa

Walentynkowa wersja wuzetki wzbogacona...

Dodane przez: Natalia Ch 1987

wuzetka

maż ja uwielbia

Torcik Wuzetka

Dodane przez: gotowanietoproste

Torcik Wuzetka

Przepis ten spostrzegłam na jednym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE