Tort kokosowo-ananasowy

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort wymyśliły moje córki. Jedna chciała tort kokosowy, a druga ananasowy. Połączyłam te dwa smaki i powstał przepyszny tort :)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt (upiec dwa takie biszkopty):
    • 4 jaja
    • 4 łyżki cukru
    • 4 łyżki oleju
    • 3 łyżki mąki

    Wkładka kokosowa:
    • 6 białek
    • 6 łyżek cukru
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 200g wiórków kokosowych

    Krem ananasowy:
    • 1 l soku ananasowego ( użyłam FORTUNY)
    • 6 żółtek
    • 2 duże budynie śmietankowe ( użyłam GELLWE)
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 2 margaryny PALMY Z MURZYNKIEM ( można użyć masło)

    • 250ml śmietanki 30%
    • 1 śmietan fix
    • łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Sok

Tort kokosowo-ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, kolejno po jednym żółtku i olej. Potem wmieszać powoli mąkę. Wylać ciasto do tortownicy i rzucić na podłogę 3 razy ( z wysokości około 20cm). Piec w 180'C ( z termoobiegiem) przez około 20 minut. Potem wyjąc z piekarnika i jeszcze raz rzucić tortownicą o podłogę 3 razy. Odstawić do wystudzenia. Upiec dwa takie biszkopty.

    Można oczywiście upiec jeden z 8 jaj i rozciąć go na dwa placki, ale chciałam mieć pewność, że biszkopty będą w miarę takiej samej grubości, dlatego wolałam upiec dwa osobne ciasta :)
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, mąkę i proszek. Na końcu dodać wiórka. Przelać do tortownicy i piec ( z termoobiegiem) w 180'C przez około 30 minut. Wystudzić.
  • 3. Sok ananasowy przelać do garnka. Odlać trochę i wymieszać go z żółtkami i budyniem. Resztę soku zagotować z cukrem pudrem ( 4 łyżkami). Gdy się zagotuje wlać rozrobiony budyń i gotować, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękką margarynę utrzeć na puch i dodawać stopniowo zimny budyń. W drugiej misce ubić zimną śmietankę z cukrem ( 1 łyżką) i fixem na sztywno. Dodać do utartej masy.
  • 4. Składanie tortu:
    Masę podzielić na 3 części. Jeden biszkopt posmarować 1/3 masy, przykryć go wkładką kokosową, posmarować 1/3 masy przykryć drugim biszkoptem. Resztą masy obłożyć tort dookoła i udekorować.

Porady

tortownica o śr. 26cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sok ananasowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować