Tort kokosowo-ananasowy

  • wyświetlono: 549 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tort wymyśliły moje córki. Jedna chciała tort kokosowy, a druga ananasowy. Połączyłam te dwa smaki i powstał przepyszny tort :)

mzka
  • 25 porcje
  • 240min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt (upiec dwa takie biszkopty):
• 4 jaja
• 4 łyżki cukru
• 4 łyżki oleju
• 3 łyżki mąki

Wkładka kokosowa:
• 6 białek
• 6 łyżek cukru
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 200g wiórków kokosowych

Krem ananasowy:
• 1 l soku ananasowego ( użyłam FORTUNY)
• 6 żółtek
• 2 duże budynie śmietankowe ( użyłam GELLWE)
• 4 łyżki cukru pudru
• 2 margaryny PALMY Z MURZYNKIEM ( można użyć masło)

• 250ml śmietanki 30%
• 1 śmietan fix
• łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Tort kokosowo-ananasowy

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, kolejno po jednym żółtku i olej. Potem wmieszać powoli mąkę. Wylać ciasto do tortownicy i rzucić na podłogę 3 razy ( z wysokości około 20cm). Piec w 180'C ( z termoobiegiem) przez około 20 minut. Potem wyjąc z piekarnika i jeszcze raz rzucić tortownicą o podłogę 3 razy. Odstawić do wystudzenia. Upiec dwa takie biszkopty.

    Można oczywiście upiec jeden z 8 jaj i rozciąć go na dwa placki, ale chciałam mieć pewność, że biszkopty będą w miarę takiej samej grubości, dlatego wolałam upiec dwa osobne ciasta :)
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, mąkę i proszek. Na końcu dodać wiórka. Przelać do tortownicy i piec ( z termoobiegiem) w 180'C przez około 30 minut. Wystudzić.
  • 3. Sok ananasowy przelać do garnka. Odlać trochę i wymieszać go z żółtkami i budyniem. Resztę soku zagotować z cukrem pudrem ( 4 łyżkami). Gdy się zagotuje wlać rozrobiony budyń i gotować, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękką margarynę utrzeć na puch i dodawać stopniowo zimny budyń. W drugiej misce ubić zimną śmietankę z cukrem ( 1 łyżką) i fixem na sztywno. Dodać do utartej masy.
  • 4. Składanie tortu:
    Masę podzielić na 3 części. Jeden biszkopt posmarować 1/3 masy, przykryć go wkładką kokosową, posmarować 1/3 masy przykryć drugim biszkoptem. Resztą masy obłożyć tort dookoła i udekorować.

Porady

tortownica o śr. 26cm

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wiórka kokosowetort urodzinowykrem ananasowysok ananasowywkłada kokosowa

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto kokosowo-ananasowe

Dodane przez: capri

ciasto kokosowo - ananasowe

jeśli lubicie połączenie smaku...

tort

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

tort malinowo-kokosowy

Tort to dla mnie ciasto wyjątkowe,...

Ananasowy sernik z kokosową pianką

Dodane przez: joanna1974

Ananasowy sernik z kokosową pianką

Jest i ananas i kokos typowe letnie...

Ciasto ananasowo- kokosowe

Dodane przez: gosssiiia

Ciasto ananasowo - kokosowe

Ciasto jest lekkie, smaczne i rozpływa...

Tort kosz malinowo- kokosowy

Dodane przez: Patrycja33

Tort kosz malinowo- kokosowy

Zapraszam na tort, który sprawdzi...

Ciasto kokosowo ananasowe

Dodane przez: Anna Michoń

Ciasto kokosowo ananasowe

Moja rodzina się nim zajada.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE