Tort kokosowo-ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno, dodać cukier, kolejno po jednym żółtku i olej. Potem wmieszać powoli mąkę. Wylać ciasto do tortownicy i rzucić na podłogę 3 razy ( z wysokości około 20cm). Piec w 180'C ( z termoobiegiem) przez około 20 minut. Potem wyjąc z piekarnika i jeszcze raz rzucić tortownicą o podłogę 3 razy. Odstawić do wystudzenia. Upiec dwa takie biszkopty.
Można oczywiście upiec jeden z 8 jaj i rozciąć go na dwa placki, ale chciałam mieć pewność, że biszkopty będą w miarę takiej samej grubości, dlatego wolałam upiec dwa osobne ciasta :)
2.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, mąkę i proszek. Na końcu dodać wiórka. Przelać do tortownicy i piec ( z termoobiegiem) w 180'C przez około 30 minut. Wystudzić.
3.Sok ananasowy przelać do garnka. Odlać trochę i wymieszać go z żółtkami i budyniem. Resztę soku zagotować z cukrem pudrem ( 4 łyżkami). Gdy się zagotuje wlać rozrobiony budyń i gotować, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękką margarynę utrzeć na puch i dodawać stopniowo zimny budyń. W drugiej misce ubić zimną śmietankę z cukrem ( 1 łyżką) i fixem na sztywno. Dodać do utartej masy.
4.Składanie tortu:
Masę podzielić na 3 części. Jeden biszkopt posmarować 1/3 masy, przykryć go wkładką kokosową, posmarować 1/3 masy przykryć drugim biszkoptem. Resztą masy obłożyć tort dookoła i udekorować.
Komentarze