Szarlotka

  • wyświetlono: 1815 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Najlepsza szarlotka jaką kiedykolwiek upiekłam. Przepis dostałam od cioci, ale delikatnie go zmodyfikowałam :)

mzka
  • 20 porcje
  • 360min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
• 6 żótek
• 3 szkl mąki
• 6 łyżek cukru
• Kostka masła
• 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• Ewentualnie odrobina mleka

Piana:
• 6 białek
• 6 łyżek cukru
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jabłka:
• 1 ½ kg jabłek (po obraniu)
• Cukier i cynamon do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka

  • 1. Zarobić ciasto. Podzielić je na dwie części (1/3 i 2/3). Każdą włożyć w woreczek i schować do lodówki na kilka godzin, by łatwo tarło się na tarce.
  • 2. Białka ubić z cukrem i mąką.
  • 3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka i prażyć z odrobiną cukru i cynamonu. Jabłka można zrobić dużo wcześniej.
  • 4. Jak jabłka lekko przestygną (tak żeby nie były wrzące) zabieramy się do przygotowywania ciasta. Piekarnik zaczynamy grzać jak ściągamy jabłka z ognia. Przygotowujemy blaszkę. Na jej dno ścieramy większe ciasto. Potem wykładamy jabłka, na jabłka układamy pianę i na wierzch ścieramy resztę ciasta. Tak przygotowaną blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180’C (z termo obiegiem) i pieczemy ok. 40min na złoty kolor. Po wystudzeniu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. U mnie najlepiej smakuje bez dodatków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jabłkaszarlotkaciasto kruche

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka

Dodane przez: smak i uczucie

Szarlotka

Szarlotki chyba nikomu nie trzeba...

Szarlotka.

Dodane przez: Słodko Słodka

Szarlotka

Taka trochę resztkowa pół na pół...

Szarlotka

Dodane przez: Natka93

Szarlotka

Idealna na spotkanie rodzinne i...

Szarlotka

Dodane przez: Agiatis

Szarlotka

Szarlotka, każdy ma swój ulubiony...

image-27p73dr

Dodane przez: Kasia_S

Szarlotka

bardzo prosta w przygotowaniu,...

Dodane przez: akrobatka22

Szarlotka

.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE