Rolada gołąbkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście kapusty włożyć do osolonego wrzątku na 10 minut,odcedzić,ostudzić i usunąć z nich zgrubiałe części.
Ryz ugotować na sypko,cebulę obrać,pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju,dodać do ryżu razem z olejem doprawić do smaku i wymieszać.
Masę ryżową podzielić na dwie części w proporcji 3:1,do mniejszej części dodać szczyptę curry i wymieszać.
2.Mięso mielone przełożyć do miski,dodać do niego obraną i startą na grubej tarce marchewkę,pokrojoną w drobną kostkę marchewkę,jajko,przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku,dokładnie wymieszać.
3.Na foli aluminiowej ułożyć liście kapusty, tak aby nachodziły na siebie,na liściach rozłożyć większą część ryżu,następnie masę mięsną na końcu pozostały ryż z curry i przy pomocy foli aluminiowej zwinąć roladę.
Gotową roladę zawinąć w folię aluminiową na której się znajdowała.
Przełożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 40 minut.
Podawać z sosem pomidorowym.
Komentarze