Rolada gołąbkowa

4.5 (161 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min

Zamiast tradycyjnych gołąbków,można upiec taką apetyczną roladę.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 6 liści młodej kapusty
    600 g mięsa mielonego
    1/2 marchewki
    1/4 czerwonej papryki
    cebula
    ząbek czosnku
    200 g ryżu
    1 jajko
    sól
    pieprz
    curry
    olej
    folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Rolada gołąbkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście kapusty włożyć do osolonego wrzątku na 10 minut,odcedzić,ostudzić i usunąć z nich zgrubiałe części.
    Ryz ugotować na sypko,cebulę obrać,pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju,dodać do ryżu razem z olejem doprawić do smaku i wymieszać.
    Masę ryżową podzielić na dwie części w proporcji 3:1,do mniejszej części dodać szczyptę curry i wymieszać.
  • 2. Mięso mielone przełożyć do miski,dodać do niego obraną i startą na grubej tarce marchewkę,pokrojoną w drobną kostkę marchewkę,jajko,przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku,dokładnie wymieszać.
  • 3. Na foli aluminiowej ułożyć liście kapusty, tak aby nachodziły na siebie,na liściach rozłożyć większą część ryżu,następnie masę mięsną na końcu pozostały ryż z curry i przy pomocy foli aluminiowej zwinąć roladę.
    Gotową roladę zawinąć w folię aluminiową na której się znajdowała.
    Przełożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 40 minut.
    Podawać z sosem pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować