Rolada gołąbkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Świetna propozycja dla tych, którym znudziło się już tradycyjne wydanie gołąbków.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 -9 obgotowanych liści z kapusty włoskiej
    2 woreczki ryżu
    1 cebula
    400 g mięsa mielonego
    przyprawa do mięsa mielonego
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada gołąbkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w posolonej wodzie.
  • 2. Mięso mielone usmażyć na odrobinie oleju, przyprawić przyprawą do mielonego.
  • 3. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić na oleju.
  • 4. Ryż, mięso, cebulę dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
  • 5. Liście rozłożyć na desce do krojenia /na długość naczynia do zapiekania/, zakładając jeden za drugi.
  • 6. Farsz rozłożyć równomiernie na liściach, zachowując odległość od brzegów.
  • 7. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.
  • 8. Pozostałe liście ułożyć w naczyniu do zapiekania, na nie włożyć roladę, podlać szklanką wody.
  • 9. Piec ok 30 minut w 180 stopniach.
  • 10. Podawać z sosem pomidorowym.

Porady

Wierzch rolady można przykryć papierem do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (161 ocen)

Zdobywca nagrody

image-1vhv0kx

To może cię zainteresować