Rolada gołąbkowa

  • wyświetlono: 173 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Świetna propozycja dla tych, którym znudziło się już tradycyjne wydanie gołąbków.

ankad21
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

8 -9 obgotowanych liści z kapusty włoskiej
2 woreczki ryżu
1 cebula
400 g mięsa mielonego
przyprawa do mięsa mielonego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
olej

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada gołąbkowa

  • 1. Ryż ugotować w posolonej wodzie.
  • 2. Mięso mielone usmażyć na odrobinie oleju, przyprawić przyprawą do mielonego.
  • 3. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić na oleju.
  • 4. Ryż, mięso, cebulę dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
  • 5. Liście rozłożyć na desce do krojenia /na długość naczynia do zapiekania/, zakładając jeden za drugi.
  • 6. Farsz rozłożyć równomiernie na liściach, zachowując odległość od brzegów.
  • 7. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.
  • 8. Pozostałe liście ułożyć w naczyniu do zapiekania, na nie włożyć roladę, podlać szklanką wody.
  • 9. Piec ok 30 minut w 180 stopniach.
  • 10. Podawać z sosem pomidorowym.

Porady

Wierzch rolady można przykryć papierem do pieczenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rolada gołąbkowa

Komentarze

Podobne przepisy

tort gołąbkowy

Dodane przez: capri

tort gołąbkowy

Jeśli chcecie aby poczciwe gołąbki...

danie

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Gołąbkowy Hit

Każdy robi gołąbki z mięsem mielonym...

Zapiekanka gołąbkowa na szybko

Dodane przez: Gregorhspeed

Zapiekanka gołąbkowa na szybko

Powrót z pracy, brak pomysłu na...

Pieczeń " gołąbkowa"

Dodane przez: Bilcia

Pieczeń " gołąbkowa"

Coś innego z mięsa, ryżu i kapusty...

Lasagne gołąbkowa

Dodane przez: afrodyta

Lasagne gołąbkowa

Pyszna zapiekana, smakiem przypominającą...

Lazania  gołąbkowa

Dodane przez: kuchenny świat

Lazania gołąbkowa

Pomysł na gołąbki w innym wydaniu....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE