Rolada drożdżowa serem i owocami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do przesianej mąki dodać sól, zrobić dołek w mące wkrószyć drożdże, posypać cukrem, zalać 1/2 szklanki ciepłego mleka posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać jajko, żółtka, resztę mleka. Zarobić ciasto. Margarynę stopić ciepłą wlać do masy drożdżowej, wyrobić miękkie elastyczne ciasto. Przykryć odstawić do wyrośnięcia na około 20-25 minut.
Podrośnięte ciasto rozwałkować na dwa prostokąty, posmarować lekko białkiem. Wyłożyć ser, rozsmarować . Zwinąć jak roladę. Tak przygotowane ciasta włożyć do form keksowych położyć śliwki ,czarną porzeczkę i posypać kokosową kruszonką. Ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Upiec.
2.Nadzienie: Ser połączyć z żółtkami i cukrem pudrem.
3.Kruszonka: Wszystkie składniki delikatnie siekamy, gdy się połączą, czubkami palców wyrabiamy kruszonkę.
Komentarze