Rolada drożdżowa serem i owocami.

0 (0 ocen)

  • Średni

Rolada drożdżowa serem i owocami. Składniki na 2 rolady.

  • Średni

Składniki:

  • - Ciasto: mąki: 600 gramów
    - drożdży: 50 gramów
    - cukru: 2 łyżki
    - mleka (ciepłego): 1.5 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtka: 2 sztuki
    - margaryna: 60 gramów
    - Nadzienie: sera białego półtłustego: 400 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - cukru pudru: 5 łyżek
    - Kruszonka: mąki krupczatki: 0.33 szklanki
    - wiórek kokosowych: 0.67 szklanki
    - cukru pudru: 0.5 szklanki
    - margaryna: 0.5 sztuki
    - Owoce: śliwki,czarna porzeczka (śliwki bez pestek): 500 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Rolada drożdżowa serem i owocami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do przesianej mąki dodać sól, zrobić dołek w mące wkrószyć drożdże, posypać cukrem, zalać 1/2 szklanki ciepłego mleka posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać jajko, żółtka, resztę mleka. Zarobić ciasto. Margarynę stopić ciepłą wlać do masy drożdżowej, wyrobić miękkie elastyczne ciasto. Przykryć odstawić do wyrośnięcia na około 20-25 minut.

    Podrośnięte ciasto rozwałkować na dwa prostokąty, posmarować lekko białkiem. Wyłożyć ser, rozsmarować . Zwinąć jak roladę. Tak przygotowane ciasta włożyć do form keksowych położyć śliwki ,czarną porzeczkę i posypać kokosową kruszonką. Ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Upiec.
  • 2. Nadzienie: Ser połączyć z żółtkami i cukrem pudrem.
  • 3. Kruszonka: Wszystkie składniki delikatnie siekamy, gdy się połączą, czubkami palców wyrabiamy kruszonkę.
  • 4. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
  • 5. Temperatura pieczenia: 180C

    Czas pieczenia: 45-50minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować