Rolada drobiowo-żurawinowa z makaronem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Idealna przekąska na zimno, o ciekawym smaku. Mięso z kurczaka z dodatkiem żurawiny owinięte w sycący makaron z serem. Pięknie prezentuje się na stole. zachwyca smakiem i wyglądem.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    1 słoik żurawiny do mięs i serów
    2 łyżki suszonej żurawiny + do dekoracji
    100 g makaronu nitki
    1 pojedyncza pierś z kurczaka(u mnie 350 g)
    Składnik dodatkowy
    3 łyżki startego żółtego sera
    Składniki robocze:
    1 łyżki oleju rzepakowego
    Sól i pieprz do smaku
    1 wafel tortowy
    1 płaska łyżka żelatyny
    Przyprawa do kurczak
    Do dekoracji listki świeżej bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rolada drobiowo-żurawinowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: pierś kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka, wymieszać, odstawić na 12 godzin do lodówki. Następnie usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać 2 czubate łyżki żurawiny, smażyć całość około 2 minut. Potem dodać rozpuszczoną żelatynę w niewielkiej ilości wody, wymieszać.
    Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Ciepły makaron wymieszać z serem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Na waflu rozłożyć makaron, na nim mięso oraz rozsypać 2 łyżki suszonej żurawiny. Całość zwinąć w roladę, zawinąć w papier, schłodzić w lodówce około 5 godzin. Przed podaniem roladę udekorować żurawiną, listkami świeżej bazylii . Podawać na zimno jako przekąskę.

Porady

1.Roladę należy pokroić w grube plastry przed spożyciem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować