Można ją podawać z ulubionym sosem ( u mnie z pieczarkowym) i surówką. To proste i pyszne danie. Gdy pierwszy raz je przygotowałam, domownicy zażyczyli sobie go częściej. Smakowało wszystkim bez wyjątku.
Składniki:
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 250 g brokułu,
- 300 g ugotowanej piersi z kurczaka lub upieczonej,
- 150 g tartego sera żółtego ( u mnie gouda),
- Sól, pieprz do smaku,
- ½ jajka
Drobiowo – brokułowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę (około 1 cm).
Ciasto rozwijamy. Na środku układamy na zmianę ser, pierś z kurczaka i brokuły. Całość delikatnie przyprawiamy swoimi ulubionymi ziołami, przyprawami.
2.Boki ciasta nacinamy pod skosem co 1,5 cm. Zawijamy ku górze na zakładkę, tworząc warkocz. Całość smarujemy rozpętanym jajkiem. Przekładamy na blaszkę i pieczemy około 30 minut w 180°C (do zrumienienia).
Gotową roladę kroimy pod skosem i podajemy.
Komentarze