Drobiowo – brokułowa rolada

4.49 (146 ocen)

Można ją podawać z ulubionym sosem ( u mnie z pieczarkowym) i surówką. To proste i pyszne danie. Gdy pierwszy raz je przygotowałam, domownicy zażyczyli sobie go częściej. Smakowało wszystkim bez wyjątku.

Składniki:

  • Składniki:
    - 1 opakowanie ciasta francuskiego,
    - 250 g brokułu,
    - 300 g ugotowanej piersi z kurczaka lub upieczonej,
    - 150 g tartego sera żółtego ( u mnie gouda),
    - Sól, pieprz do smaku,
    - ½ jajka
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Dania główne

Drobiowo – brokułowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nakładanie nadzienia 1. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę (około 1 cm).
    Ciasto rozwijamy. Na środku układamy na zmianę ser, pierś z kurczaka i brokuły. Całość delikatnie przyprawiamy swoimi ulubionymi ziołami, przyprawami.
  • nacinanie i składanie 2. Boki ciasta nacinamy pod skosem co 1,5 cm. Zawijamy ku górze na zakładkę, tworząc warkocz. Całość smarujemy rozpętanym jajkiem. Przekładamy na blaszkę i pieczemy około 30 minut w 180°C (do zrumienienia).
    Gotową roladę kroimy pod skosem i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

rolada drobiowo pieczarkowa nadziewana serem

To może cię zainteresować