Drobiowo - serowa rolada

5 (170 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Tak przygotowana rolada może być podawana na ciepło lub zimno. Doskonale smakuje z surówką spojoną majonezem. Można także podać ją z sosem, dipem czosnkowym!!!Smakuje rewelacyjnie. Polecam jako danie gorące podawane na przyjęciach rodzinnych:)

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Ciasto serowe:
    • 4 jajka,
    • 2 łyżki majonezu,
    • Sól do smaku,
    • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
    • 1 łyżka mąki,
    • 300 g sera żółtego,
    • Szczypta proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    • 1 duży, podwójny filet z kurczaka,
    • Około 450 g pieczarek,
    • Olej do smażenia,
    • Świeżo mielony czarny pieprz,
    • świeżo mielona sól ziołowa,
    • Ostra papryka,
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Drobiowo - serowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto przed pieczeniem 1. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy około 1/4 łyżeczki soli i ubijamy je . Do ubitych dodajemy stopniowo żółtka. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, majonez , pieprz oraz ser. Całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
  • upieczone ciasto. 2. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na oleju do miękkości. Doprawiamy do smaku. Gotowe delikatnie studzimy.
    Fileta z kurczaka porcjujemy na mniejsze części i rozbijamy jak na kotlety.
  • rozłożony filet 3. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Na jego powierzchni układamy rozbite filety, tak by przykryły całą powierzchnię ciasta.
  • rozłożone pieczarki 4. Następnie całość oprószamy przyprawami (można użyć ulubionych). Na oprószonego fileta wykładamy warstwę pieczarek.
  • zwijanie 5. Całość zwijamy.
    Zwiniętą roladę ponownie wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Jeśli rolada zaczyna się rumienić w trakcie pieczenia przykrywamy ją folia spożywczą i dalej pieczemy.
  • gotowa rolada 6. Gotową roladę wyjmujemy. Podajemy pokrojoną na plasterki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Poniedziałek 21.07.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=32

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować