Rolada piernikowo-żurawinowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Lekka rolada o smaku piernika, żurawiny z pomarańczem. Możemy zaskoczyć nią gości w święta i nie tylko. Nie jest przesłodzona, lekko kwaskowa.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:


    4 jajka wielkość M

    4 łyżki cukru

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 łyżka kakao

    1 łyżka przyprawy do piernika

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    4 łyżki mąki pszennej


    galaretka żurawinowa


    20 dkg żurawiny świeżej

    1 pomarańczo

    3 łyżki cukru

    1/2 cytryny

    1/3 szklanki wody

    1 płaska łyżeczka żelatyny


    350 ml śmietany kremówki 36 %



    polewa:

    1/4 tabliczki czekolady gorzkiej

    1/4 szklanki śmietany kremówki

    1 łyżeczka masła


    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Rolada

Rolada piernikowo-żurawinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka dobrze żeby miały temperaturę pokojową. Do miski wbijam białka, dodaję odrobinę soli i ubijam na sztywno ale nie przebijam ich. Dodaję stopniowo po łyżce cukru, następna porcja cukru jak poprzedni się rozpuści. Na końcu dodaję stopniowo żółtka i mieszam mikserem do połączenia się składników. Mąki przesiewam, dodaję kakao, przyprawę do piernika, proszek i wsypuję do jaj na trzy raty i mieszam delikatnie od spodu. Blaszkę o wymiarach 29X36 wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 12-15 minut. Po upieczeniu odrywam papier i jeszcze ciepłe ciasto zwijam razem ze ściereczką w rulon. Zostawiam do wystygnięcia.


    Żurawinę płuczę, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wodę. Pomarańczo obieram i filetuję. Kroję w kostkę. Dodaję do żurawiny zostawiam 1 łyżkę cząstek. Całość gotuję na wolnym ogniu aż żurawina będzie miękka. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody. Dolewam gorącego soku żurawinowego i rozpuszczam. Wlewam do żurawiny i mieszam. Odstawiam aż zrobi się galaretka tężejąca.


    Śmietanę schłodzoną przelewam do miski, dodaję dwie łyżki galaretki żurawinowej ubijam mikserem aż masa zrobi się gęsta. Biszkopt rozwijam smaruję kremem zostawiając po 1 cm od brzegów. Od strony dłuższego boku z samego brzegu układam wzdłuż galaretkę żurawinową. Zwijam roladę ciasno. Wstawiam do lodówki na godzinę.


    Polewa:

    Do miseczki przekładam czekoladę, masło, śmietanę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Jak przestygnie polewam nią roladę.


    Na patelnię wsypuję łyżkę cukru i na wolnym ogniu podgrzewam go aż zacznie się karmelizować. Nie mieszam. Dodaję cząstki pomarańczy i dalej przesmażam. Roladę dekoruję pomarańczami, żurawiną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować