Rolada cytrynowa z kremem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 160 'C. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Kiedy masa będzie lśniąca, dodać wymieszane mąki, żółtka oraz sok z cytryny. Delikatnie miksować na niskich obrotach, by składniki połączyły się w jednolita masę. Blachę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, piec w temp 160' C 20-25 min. Po upieczenie wyjmujemy ciasto razem z pergaminem, kładziemyna ściereczce i delikatnie rolujemy. Odstawiamy do wystygnięcia na około 30 min. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i śmietan-fix (2 na 500 ml). Delikatnie odwijamy roladę z papieru i ściereczki, układamy kawałki owoców lub rozsmarowujemy dżem brzoskwiniowy, następnie smarujemy ciasto śmietanką. Rolujemy znów na kształt rolady, wierzch smarujemy pozostałą śmietaną lub posypujemy cukrem pudrem, dowolnie dekorujemy.
Komentarze