Rolada cytrynowa z kremem brzoskwiniowym

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Delikatna, cytrynowa rolada z brzoskwiniami przekładana słodką śmietanką, idealna do popołudniowej kawy :)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - jajka: 4 sztuki
    - cukier puder: 4 łyżki
    - mąka pszenna: 3 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 1 sztuka
    MASA::
    - śmietanka kremówka 30%: 500 mililitrów
    - cukier puder: 3 łyżki
    - Śmietan-fix: 2 sztuki
    - owoce brzoskwini lub dżem brzoskwiniowy: 0.5 kilograma
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Sok Jajko

Rolada cytrynowa z kremem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada cytrynowa z kremem brzoskwiniowym 1. Piekarnik rozgrzać do 160 'C. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Kiedy masa będzie lśniąca, dodać wymieszane mąki, żółtka oraz sok z cytryny. Delikatnie miksować na niskich obrotach, by składniki połączyły się w jednolita masę. Blachę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, piec w temp 160' C 20-25 min. Po upieczenie wyjmujemy ciasto razem z pergaminem, kładziemyna ściereczce i delikatnie rolujemy. Odstawiamy do wystygnięcia na około 30 min. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i śmietan-fix (2 na 500 ml). Delikatnie odwijamy roladę z papieru i ściereczki, układamy kawałki owoców lub rozsmarowujemy dżem brzoskwiniowy, następnie smarujemy ciasto śmietanką. Rolujemy znów na kształt rolady, wierzch smarujemy pozostałą śmietaną lub posypujemy cukrem pudrem, dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować