Ciasto z kremem brzoskwiniowym

4.5 (170 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatne ciasto przełożone puszystym kremem brzoskwiniowym, oraz górną warstwą z dżemu brzoskwiniowego i prażonego kokosu.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:

    Składniki (blacha 30/25/6 cm):

    jajka kurze 8 szt.
    cukier 16 dag
    mąka 24 dag
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    szczypta soli

    Krem brzoskwiniowy:

    serek mascarpone 50 dag
    śmietana 36% 700 ml
    galaretki brzoskwiniowe 2 szt.
    cukier puder 3 łyżki

    Składniki na górną, wierzchnią warstwę:

    masło 1 łyżka
    cukier 1 łyżka
    wiórki kokosowe 6 dag
    dżem brzoskwiniowy
    woda z cytryną 400 ml do nasączenia biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Ciasto

Ciasto z kremem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z kremem brzoskwiniowym. 1. Wykonanie biszkoptu:

    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy. Po dodaniu cukru dodajemy w odstępach kilkunastu sekundowych po jednym żółtku i mikserem miksujemy. Po dodaniu wszystkich żółtek mikser odstawiamy, dalej będziemy mieszać powoli, patką silikonową. Mąkę umieszczamy w przesiewaczu i stopniowo siejemy ją do ubitej piany, wolno mieszamy patką żeby nie naruszyć struktury ubitej piany. Po dodaniu wszystkiej mąki, wymieszaną masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, równamy i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy około 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości około 50 cm zrzucamy go z formą na blat szafki lub stołu. Biszkopt już nie opadnie. Studzimy, wyjmujemy z formy. Kroimy na blaty po całkowitym ostygnięciu.
  • Ciasto z kremem brzoskwiniowym. 2. Wykonanie kremu brzoskwiniowego:

    Rozpuszczamy galaretki w 400 ml wrzącej wody, studzimy. Gęstniejące galaretki miksujemy z serkiem mascarpone. Ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę łączymy z masą serową, miksujemy na wolniejszych obrotach.
  • Ciasto z kremem brzoskwiniowym. 3. Wykonanie ciasta:

    Formę po upieczeniu biszkoptu wykładamy papierem do pieczenia, możemy użyć ponownie tego samego papieru z pieczenia biszkoptu. Biszkopt dzielimy na dwa plastry. jeden plaster biszkoptu układamy na dno formy, nasączamy wodą z cytryną, rozkładamy gęstniejący krem, przykrywamy drugim nasączonym plastrem biszkoptu. Formę wstawiamy do lodówki na 30-40 minut. W między czasie prażymy na patelni z masłem i cukrem wiórki kokosowe. Podczas prażenia cały czas mieszamy, do momentu aż wiórki zrobią się brązowe. Musimy uważać żeby ich nie spalić. Wyjmujemy formę z ciastem z lodówki, nasączamy górną część ciasta wodą z cytryną. Na nasączoną warstwę nakładamy cienką warstwę kremu i dżemu i go równo rozsmarowujemy. Posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi i formę ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z formy, kroimy na 12 porcji.
  • Ciasto z kremem brzoskwiniowym. 4. Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować