Ciasto z kremem brzoskwiniowym

  • wyświetlono: 3192 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Delikatne ciasto przełożone puszystym kremem brzoskwiniowym, oraz górną warstwą z dżemu brzoskwiniowego i prażonego kokosu.

logo
  • 12 porcje
  • 240min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:

Składniki (blacha 30/25/6 cm):

jajka kurze 8 szt.
cukier 16 dag
mąka 24 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
szczypta soli

Krem brzoskwiniowy:

serek mascarpone 50 dag
śmietana 36% 700 ml
galaretki brzoskwiniowe 2 szt.
cukier puder 3 łyżki

Składniki na górną, wierzchnią warstwę:

masło 1 łyżka
cukier 1 łyżka
wiórki kokosowe 6 dag
dżem brzoskwiniowy
woda z cytryną 400 ml do nasączenia biszkoptów

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z kremem brzoskwiniowym

  • Ciasto z kremem brzoskwiniowym.1. Wykonanie biszkoptu:

    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy. Po dodaniu cukru dodajemy w odstępach kilkunastu sekundowych po jednym żółtku i mikserem miksujemy. Po dodaniu wszystkich żółtek mikser odstawiamy, dalej będziemy mieszać powoli, patką silikonową. Mąkę umieszczamy w przesiewaczu i stopniowo siejemy ją do ubitej piany, wolno mieszamy patką żeby nie naruszyć struktury ubitej piany. Po dodaniu wszystkiej mąki, wymieszaną masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, równamy i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy około 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości około 50 cm zrzucamy go z formą na blat szafki lub stołu. Biszkopt już nie opadnie. Studzimy, wyjmujemy z formy. Kroimy na blaty po całkowitym ostygnięciu.
  • Ciasto z kremem brzoskwiniowym.2. Wykonanie kremu brzoskwiniowego:

    Rozpuszczamy galaretki w 400 ml wrzącej wody, studzimy. Gęstniejące galaretki miksujemy z serkiem mascarpone. Ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę łączymy z masą serową, miksujemy na wolniejszych obrotach.
  • Ciasto z kremem brzoskwiniowym.3. Wykonanie ciasta:

    Formę po upieczeniu biszkoptu wykładamy papierem do pieczenia, możemy użyć ponownie tego samego papieru z pieczenia biszkoptu. Biszkopt dzielimy na dwa plastry. jeden plaster biszkoptu układamy na dno formy, nasączamy wodą z cytryną, rozkładamy gęstniejący krem, przykrywamy drugim nasączonym plastrem biszkoptu. Formę wstawiamy do lodówki na 30-40 minut. W między czasie prażymy na patelni z masłem i cukrem wiórki kokosowe. Podczas prażenia cały czas mieszamy, do momentu aż wiórki zrobią się brązowe. Musimy uważać żeby ich nie spalić. Wyjmujemy formę z ciastem z lodówki, nasączamy górną część ciasta wodą z cytryną. Na nasączoną warstwę nakładamy cienką warstwę kremu i dżemu i go równo rozsmarowujemy. Posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi i formę ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z formy, kroimy na 12 porcji.
  • Ciasto z kremem brzoskwiniowym.4. Smacznego!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastaświętaświąteczne_wypiekiciasto_z_krememciasto_wenusciasta_na_świętaciasto_z_kremem_brzoskwiniowym

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto z brzoskwiniami

Dodane przez: Mysiunia

Ciasto z brzoskwiniowym musem

Ciasto powstało w wyniku własne...

.

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto brzoskwiniowe z mascarpone

Pyszne lekko kwaskowe ciasto na...

serowo-brzoskwioniowa pychotka

Dodane przez: agarybak76

Ciasto Serowo-brzoskwiniowa pychotka z cappuccino

Ideale ciasto na wyjątkowe okazje....

Ciasto Brzoskwiniowa chmurka z bezą

Dodane przez: kiciax1

Ciasto brzoskwiniowa chmurka z bezą

to połączenie kruchego ciasta,...

CIASTO Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM

Dodane przez: DanusiaC

CIASTO Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM

Puszyste, wilgotne i aromatyczne...

Ciasto makowe z masą brzoskwiniową

Dodane przez: Jola1977-1977

Ciasto makowe z masą brzoskwiniową

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE