Zapraszam na pyszną babkę o smaku cytrynowym. Babka jest delikatna, mocno cytrynowa. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu. Polecam.
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 jajka
3/4 szkl cukru
2 łyżki soku z cytryny
10 g masła
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
tortownica o średnicy 18 cm
masło do tortownicy
bułka tarta do tortownicy
Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy na patelni. Jajka ubijamy z cukrem. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Wlewamy rozpuszczone masło i sok z cytryny, mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 - 50 minut, do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze