Babka cytrynowa

  • wyświetlono: 463 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zapraszam na pyszną babkę o smaku cytrynowym. Babka jest delikatna, mocno cytrynowa. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu. Polecam.

  • 10 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

2 jajka
3/4 szkl cukru
2 łyżki soku z cytryny
10 g masła
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
tortownica o średnicy 18 cm
masło do tortownicy
bułka tarta do tortownicy

Sposób przygotowania przepisu:

Babka cytrynowa

  • 1. Masło rozpuszczamy na patelni. Jajka ubijamy z cukrem. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Wlewamy rozpuszczone masło i sok z cytryny, mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 - 50 minut, do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Jajkamąka pszennasok z cytrynycukierszkoła babcimasłoproszek do pieczeniamąka ziemniaczanabułka tartaprzepisy babcisłodka kuchniababka cytrynowagotuję z fantazją

Komentarze

Podobne przepisy

1

Dodane przez: Michał Dobras

Mleczna babka cytrynowa

Babka ma niezwykły mleczny smak...

Cytrynowa babka

Dodane przez: Jaga85

Cytrynowa babka

Polecam na Wielkanocny stół. Wśród...

Babka cytrynowa

Dodane przez: bietka

Babka cytrynowa

Bardzo szybka do zrobienia i bardzo...

babka

Dodane przez: Aga72

Babka cytrynowa

Dobry wieczór kochani mam dziś...

babka cytrynowa

Dodane przez: paolineczka

Babka cytrynowa

Taką babkę upiekłam na święta wielkanocne.Babka...

Babka cytrynowa

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Babka cytrynowa

Ciasto dla fanów cytrusowych smaków....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE