Bezowa rolada lodowa

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 4 godz. 10 min

Na kurs pieczenia bez mama poszła ze względu na roladę. Było dla niej nie do pojęcia jak można upiec bezę, a potem ją zwinąć (beza bardzo się kruszy). Jednak że ona zdecydowanie uważa że nie ma rzeczy niemożliwych, trzeba tylko posiadać odpowiednie narzędzia i wiedzę. Tak więc poszła ją zdobywać.

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:

    •5 białek
    •275 g drobnego cukru
    •60 g zmielonych orzechów i migdałów

    Masa:
    •1 l lodów śmietankowych (mama dała Algidy)
    •200 ml śmietany kremówki 36 % (od razu ubić na bitą śmietanę)
    •150 g świeżych malin
    •kilka sztuk wachlarzy czekoladowych
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Lody

Bezowa rolada lodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem, na początku na średnich obrotach, stopniowo zwiększając obroty. Ubitą bezę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem. Końcówkę z jednej strony , tam gdzie będziemy zwijać bezę robimy cieńszą. Bezę posypujemy zmielonymi migdałami i orzechami. Pieczemy w piekarniku 20 min. w tem. 160 stopni.

    Na upieczoną bezę układamy papier większy żeby było nam wygodnie ją zwinąć i delikatnie odwracamy bezę na drugą stronę. Tak żeby strona posypana orzechami i migdałami była na dole. Czekamy chwilkę aż beza leciutko przestygnie i rozsmarowujemy na niej lody. Na cienkim końcu układamy jedna za drugą maliny tak że później akurat maliny wyjdą nam w samym środku i zwijamy bezę. Wkładamy zawinietą bezę w papier do zamrażalnika, najlepiej na 2 - 3 godz. u nas leżała całą noc. Rozwijamy bezę z papieru dekorujemy i jemy.

Porady

U nas rolada była w lodówce całą noc po zwinięciu i dopiero kolejnego dnia ją zdobiłyśmy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować