Ten przepis pochodzi od kuchni węgierskiej i ma prawie tyle lat co ja!
15 min
Składniki:
60 dag wieprzowiny
5 dag smalcu
15 dag cebuli
3 ząbki czosnku
10 dag słoniny
10 dag ogórków korniszonów
5 dag szynki
sól
ostra papryka
pasta pomidorowa
PASTA POMIDOROWA:
Pomidor - 2 sztuki
Sól - 1 szczypta
Pieprz czarny - 1 szczypta
Bazylia pospolita - 1 łyżeczka do herbaty
Oliwa z oliwek - 1 łyżka stołowa
Rogout wieprzowe a'la rzeźnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy pastę pomidorową ( można użyć gotową kupioną).
Pomidory parzymy we wrzątku. Obieramy ze skórki i wyjmujemy pestki. Miąższ kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, bazylią i pokrapiamy oliwą z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie ucieramy.
2.Mięso oczyścić, umyć, pokrajać na kawałki ok 4 cm.Włożyć na patelnię z rozgrzanym smalcem, lekko obrumienić, posolić, podlać wrzącą wodą.Dusić pod przykryciem.
3.Cebulę pokrajać w piórkę, lekko podrumienić na smalcu, dodać pastę pomidorową, zagotować i odstawić.
4.Słoninę pokrajać w cienkie paski.Tak samo pokrajać szynkę, korniszony.
5.Do mięsa dodać cebulę z pastą, słoninę, szynkę i korniszony oraz drobno posiekany czosnek.Udusić do miękkości.Przyprawić solą i ostrą papryką.Podawać z ryżem
Komentarze