Rogaliki piekarskie z cukrem

4.46 (162 ocen)

  • 60 min

Przepis ten dostałam od znajomego cukiernika pracującego w pobliskiej piekarni .Są bardzo kruche i smaczne ,idealne dla każdego łasucha.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg.mąki
    1 i 1/4 kostki margaryny
    3 żółtka + 1 całe jajko
    4 dag. drożdży
    2 kopiate łyżki cukru,
    1/4 łyżeczki soli
    cukier do obtaczania rogalików
Wystaw ocenę:

4.46 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki piekarskie z cukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1k16ysc 1. Mąkę wysypać na stolnicę , dodać margarynę i posiekać nożem jak najdrobniej .Dodać jajka i sól . Drożdże rozmieszać z cukrem i dodać do mąki. Zagnieść ciasto i pozostawić na stolnicy na 15 minut.Po tym czasie odrywać kawałki ciasta ,zrobić cienkie wałeczki i odkrawać małe porcje (takie jak na kopytka) formować rogaliki ,obtaczać w cukrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor ok.20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować