Drożdżowe rogaliki z cukrem

5 (192 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Puszyste i miękkie drożdżowe rogaliki z cukrową posypką najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka tortowa - 600 g
    letnie mleko - 250 ml
    jajka - 2 szt.
    drożdże świeże - 25 g
    cukier - 1/2 szk.
    miękkie masło - 80 g
    olej słonecznikowy – 1 łyżka
    szczypta soli

    PONADTO:
    żółtko - 1 szt.
    śmietana - 1 łyżka
    cukier perlisty – do posypania
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Rogaliki Muffinki

Drożdżowe rogaliki z cukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, łyżki mąki i dwóch łyżek ciepłego mleka zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Wyrośnięte drożdże połączyć z pozostałymi składnikami i wyrabiać mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego przez około 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące.
  • 3. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Drożdżowe rogaliki z cukrem 4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i przez chwilę wyrabiać ręcznie, następnie ciasto podzielić na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła i każde podzielić na 8 części. Powstałe trójkąty zwijać kształtując rogaliki.
  • Drożdżowe rogaliki z cukrem 5. Rogale układać w odstępach na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Blaszki nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną i posypać cukrem perlistym. Blaszkę z rogalikami wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 15-20 minut. Upieczone wystudzić na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier perlisty Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować