Rogaliki imieninowe marcina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z 0,5 litra mleka, drożdży, 4 łyżek mąki i 1 łyżki cukru robimy rozczyn.
Przykrywany, pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Margarynę rozpuszczamy. Jajka z cukrem ucieramy mikserem. Do naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto (ja wyrabiam ręcznie, ale można mikserem z końcówką do ciast). Ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na 8 części. Każdą część rozwałkujemy i znowu dzielimy na 8 części. Na każdą część nakładamy dżem (lub krem czekoladowy) i zawijamy rogaliki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy rogaliki. Pieczemy na złoty kolor w temp. 180’C.
Wystudzone rogaliki przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego!
Porady
Rogaliki najlepsze są z dżemem, ale można również dodać krem czekoladowy, masę makową lub chałwę.
Komentarze