Rogaliki imieninowe Marcina

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Po prostu wyśmienite rogaliki z nadzieniem

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 0,5 litra letniego mleka
    10 dkg drożdży
    1 cukier wanilinowy
    3/4 szklanki cukru
    5 jajek
    3/4 kostki margaryny
    1,5 kg mąki
    szczypta soli
    dżem, masa makowa lub krem czekoladowy (np. nutella)
    cukier puder lub lukier do dekoracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki Dżemy

Rogaliki imieninowe marcina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 0,5 litra mleka, drożdży, 4 łyżek mąki i 1 łyżki cukru robimy rozczyn.
    Przykrywany, pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Margarynę rozpuszczamy. Jajka z cukrem ucieramy mikserem. Do naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto (ja wyrabiam ręcznie, ale można mikserem z końcówką do ciast). Ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na 8 części. Każdą część rozwałkujemy i znowu dzielimy na 8 części. Na każdą część nakładamy dżem (lub krem czekoladowy) i zawijamy rogaliki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy rogaliki. Pieczemy na złoty kolor w temp. 180’C.
    Wystudzone rogaliki przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
    Smacznego!

Porady

Rogaliki najlepsze są z dżemem, ale można również dodać krem czekoladowy, masę makową lub chałwę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Drożdże Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować