Rogaliki drożdżowe z marmoladą lub dżemem jabłkowym

4.49 (162 ocen)

  • 3 godz.

Przepis na rogaliki drożdżowe z marmolada lub domowej roboty dżemem jabłkowym znalazłam w książce "Kuchnia Polska" z 1985 roku. Polecam :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (450)
    40 g drożdży
    250 ml mleka
    100 g cukru (można dać mniej)
    60 g tłuszczu
    1 jajko
    2 żółtka
    wanilia
    skórka cytrynowa
    sól
    300 - 400 g marmolady niskosłodzonej /dżemu jabłkowego do nadziania
    tłuszcz do formy
    1/2 jajka do smarowania ciasta (lub mleko)
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki Przetwory

Rogaliki drożdżowe z marmoladą lub dżemem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski. Dwie szerokie prostokątne blachy smarujemy tłuszczem, oprószamy mąką. Robimy rozczyn: drożdże rozcieramy w garnuszku z cukrem, dodajemy mleko, 125 g mąki, starannie mieszamy. Miskę przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu.
  • 2. Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę. Tłuszcz topimy. Gdy rozczyn zwiększy swoją objętość, wlewamy go miski z mąką, dodajemy sól. Ciasto wyrabiamy ręką starając się, aby weszło w nie jak najwięcej powietrza. Gdy ciasto ma gładką, lśniącą powierzchnię i wiele pęcherzyków powietrza, odstaje od ręki i naczynia, wlewamy stopiony tłuszcz ciągle wyrabiając, dodać wanilię i skórkę cytrynową. Po dokładnym wymieszaniu z tłuszczem zakończyć wyrabianie. Brzegi miski obrać z ciasta, powierzchnię wyrównać , ciasto przykryć, zostawić w ciepłym miejscu.
  • 3. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, przekładamy je na stolnicę wysypaną mąką. Ciasto lekko rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm, na kształt prostokąta. Kolejno pasy kroimy w trójkąty. Na środek trójkąta nakładamy nadzienie, zawijamy ciasto w ten sposób aby koniec trójkąta wypadł na wierzchu i odwrócony był do środka rogalika. Nadajemy formę rożka i układamy na blasze w pewnych odstępach. Rogaliki pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • 4. Gdy wyrosną, smarujemy je rozmąconym jajkiem (lub mlekiem) . Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku około 25-30 minut. Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować