Rogaliki drożdżowe.

4.35 (186 ocen)

  • 60 min

Pyszne drożdżowe rogaliki- puszyste, mięciutkie i bardzo maślane. Super smak. Serdecznie polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mąki,
    1 kostka masła,
    1 szklanka cukru,
    1 szklanka oleju,
    1 kostka drożdży,
    5 jaj,
    1,5 szklanki letniego mleka,
    cukier waniliowy,
    dowolny dżem
    rozbełtane jajko do posmarowania rogalików,
    cukier puder do posypania lub lukier czy polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.35 (186 ocen)

Rogaliki drożdżowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia przesiać mąkę, dodać całe jaja, pokruszyć drożdże (jeśli ktoś woli może zrobić zaczyn). Następnie dodać oba cukry i letnie mleko. Rozpuścić masło i przestudzić. Dodać je do pozostałych składników. Wlać olej. Wszystko razem mieszamy (gdyby ciasto było za rzadkie to dodajemy więcej mąki), przekładamy na lekko omączony blat i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Ciasto przekładamy ponownie do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

    Podzielić ciasto na 3-4 części, z każdej wywałkować koło. Następnie podzielić na 8 trójkątów, kłaść dżem bądź inne nadzienie i zwijać zgrabne rogaliki (od podstawy trójkąta w kierunku jego wierzchołka). Dokładnie sklejamy brzegi rogalika, by podczas pieczenia nie wypłynęło nadzienie.

    Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem, by ładnie się zrumieniły.
    Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do uzyskania złotego koloru (w 180 stopniach około 10-20 minut w zależności od wielkości rogalików).

    Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy bądź polewany polewą czekoladową.

    Smacznego !

Porady

Najczęściej robię je nadziane dżemem ale równie smaczne są z nutellą, makiem czy twarogiem. Rodzaj nadzienia zależy od Was i od Waszych pomysłów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować