Rogaliki z budyniem obtoczone w mieszance cukru i cukru waniliowego domowej roboty. Są bardzo kruche, mocno waniliowe i pyszne. Te czarne kropeczki to ziarenka wanilii.
Składniki:
220 g mąki pszennej typ 500
110 g miękkiego masła
95 g cukru
5 g cukru waniliowego domowej roboty
40 g budyniu waniliowego bez cukru
2 żółtka
2 łyżki mleka
Do obtoczenia
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
Rogaliki budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą i zwartą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć ciasto, odrywać po kawałku i formować małe rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12-15 minut z termoobiegiem w 180 stopniach. Wyjąć i ciepłe rogaliki obtoczyć w mieszance cukru i cukru waniliowego. Ułożyć na metalowej kratce do wystudzenia.
Komentarze