Kruche rogaliki budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, budyń, cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Dodać masło, żółtka i mleko. Wszystkie składniki wymieszać mikserem na małych obrotach.
Ciasto przełożyć na posypany mąką blat i zagnieść dłońmi na jednolitą masę. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Z ciasta odcinać małe kawałki i formować je w podłużny wałek. Wałek pokroić na mniejsze podłużne odcinki, które zwijać w kształt rogalika.
Duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia i układać na nich rogaliki. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 10-15 minut (lub trochę krócej) do lekkiego zrumienienia. Gorące zdjąć z blachy szeroką łopatką lub nożem.
Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami mleka. Rogaliki ozdobić czekoladą.
Komentarze