Kruche rogaliki budyniowe

4.5 (2 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie bez żadnej pracy, zawsze wychodzą i smakują naprawdę pysznie.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
    40 g budyniu waniliowego
    90 g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    110 g miękkiego masła
    2 żółtka
    2 łyżki mleka

    Polewa
    50g mlecznej czekolady
    2-3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Ciastka Rogaliki

Kruche rogaliki budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, budyń, cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Dodać masło, żółtka i mleko. Wszystkie składniki wymieszać mikserem na małych obrotach.
    Ciasto przełożyć na posypany mąką blat i zagnieść dłońmi na jednolitą masę. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
    Z ciasta odcinać małe kawałki i formować je w podłużny wałek. Wałek pokroić na mniejsze podłużne odcinki, które zwijać w kształt rogalika.
    Duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia i układać na nich rogaliki. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 10-15 minut (lub trochę krócej) do lekkiego zrumienienia. Gorące zdjąć z blachy szeroką łopatką lub nożem.
    Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami mleka. Rogaliki ozdobić czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czekolada Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować