Rogale a la świętomarcińskie

0 (0 ocen)

Rogale moze nie sa typowo marcińskie ale tak czy inaczej godne polecenia aby je przygotować.

Składniki:

  • Składniki na ciasto;
    5 dag - drożdży
    1 szklanka  mleka
    6   jajek
    2 łyżki  cukru
    1 kg  mąki pszennej
    10 dag roztopionego masła

    Składniki na nadzienie;
    10 dag  białego maku
    10 dag   orzechów włoskich
    10 dag  migdałów
    garść rodzynek
    1,5 szklanki  cukru pudru
    1 laska  wanilii
    1 łyżka  kwaśnej śmietany


    Dodatkowo;
    mleko do zaparzenia maku i bakalii
    lukier
    grubo posiekane orzechy włoskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rogale a la świętomarcińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zalać odrobiną mleka, dodać łyżkę mąki i cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
    Jajka ubijać z cukrem przez chwilę a następnie ciągle miksując dolewać stopione masło, kolejno porcjami dodawać  mąkę, mleko oraz wyrośnięte drożdże. Pod koniec ciasto najlepiej wyrabiać rękami. Kiedy zaczną pojawiać się pęcherzyki ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie. Mak należy wcześniej  sparzyć, najlepiej zrobić to wcześniejszego dnia ponieważ musi postać około 5 godzin. Mak należy przepłukać zimną wodą, najlepiej zrobić to na bardzo gęstym sitku. W garnku podgrzać mleko i gorącym zalać mak tak aby był przykryty. Mak  gotować około 3 min a następnie odstawić na wspomniane wcześniej 4-5 godz. aby cały płyn wchłonął. Tak samo postępujemy z bakaliami.
    Następnie mak jak i bakalie należy zmielić w maszynce. Do masy dodajemy łyżkę śmietany, cukier puder a także miąższ z laski wanilii. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
    Następnie ciasto dzielimy na porcje i każdą z nich wałkujemy na kształt koła. Przecinamy po przekątnych tworząc trójkąty. Każdy smarujemy nadzieniem i zwijamy w rogale. Prawdziwe Świętomarcińskie rogale mają kształt podkowy, jednak ja poszłam na łatwiznę i zrobiłam tradycyjne kształty.
    Rogale układamy w blaszce i pieczemy w temp 200C do zrumienienia.
    Kiedy wystygną polewamy lukrem i posypujemy orzechami włoskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować