Risotto z warzywami

0 (0 ocen)

Szybkie w przygotowaniu kolorowe danie z dużą ilością warzyw, polecam na obiad lub kolację

Składniki:


  • 220 g ryżu do risotto
    1 papryka
    1 cukinia
    4 połówki suszonych pomidorów
    400 g mieszanki: marchewka, brokuł i kalafior
    3 łyżki masła
    4 szklanki bulionu
    sól i pieprz do smaku
    suszone pomidory igiełki
    1 łyżeczka suszonego czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Risotto z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Wrzucić z dwiema łyżkami masła do rondla, przesmażyć.

    Cukinię umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do papryki, chwilę smażyć.
    Następnie wsypać ryż, przesmażyć razem, wlać pierwszą szklankę bulionu i zamieszać.
    Dusić na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn, wtedy wlewać kolejną porcję bulionu.

    W międzyczasie mieszankę warzywną (można użyć dowolnej mrożonki lub w sezonie warzyw świeżych) wrzucić na wrzątek i gotować 5 minut. Odcedzić.

    Tuż pod koniec duszenia do rondla wrzucić pokrojone w paseczki suszone pomidory, wrzucić obgotowane warzywa, doprawić całość solą, pieprzem, czosnkiem do smaku i dusić aż ryż będzie miękki.

    Dodać zimne masło pokrojone w kawałeczki, zamieszać. Nałożyć na talerze i posypać igiełkami suszonych pomidorów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.49 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Risotto z warzywami i kurczakiem

To może cię zainteresować