Risotto z kurkami, groszkiem i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Sezon na kurki nie trwa wiecznie choć w tym roku był wyjątkowo długi:). Na szczęście udało mi się zrobić solidne zapasy i mogę cieszyć się pysznym risotto z kurkami.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 200g ryżu do risotto
    200g boczku wędzonego
    300g kurek (mogą być mrożone)
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    1/2 puszki groszku konserwowego
    100g sera cheddar
    2 łyżki śmietany 18%
    ok. 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
    sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z kurkami, groszkiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w kostkę, groszek odcedzamy z zalewy. Kurki oczyszczamy i myjemy. Jeśli mamy mrożone kurki, rozmrażamy je. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ser ścieramy na tarce.
  • 2. Na suchej patelni smażymy boczek do zarumienienia. Dodajemy cebulę, czosnek i kurki, podsmażmy chwilę. Wsypujemy ryż, smażymy chwilę. Następnie dolewamy bulion, po 1 szklance, za każdym razem czekając aż ryż wchłonie wodę. Kiedy ryż zmięknie całkowicie dodajemy śmietanę oraz starty na tarce ser. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Przed podaniem możemy posypać serem i posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować