JAJECZNICA z kurkami i boczkiem

4.49 (164 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Obowiązkowy element Naszych wspólnych wolnych dni. Spanie do późna (PÓŹNA czyli później niż codzienna pobudka ok. 6) i pyszna jajecznica! W sezonie KURKOWYM koniecznie z ich dodatkiem.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100g kurek
    100g boczku wędzonego parzonego
    5 jajek
    kilka piórek szczypiorku
    sól
    +
    1 pomidor
    2 rzodkiewki
    garść rukoli
    pieczywo z masłem
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Jajecznica Śniadanie

Jajecznica z kurkami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Boczek kroimy w kosteczkę a szczypiorek bardzo drobno. Na suchą patelnię wrzucamy boczek i smażymy go przez kilka minut by puścił tłuszcz i trochę się wysmażył na złocisto. Do tak przygotowanego boczku dodajemy kurki i smażymy razem ok. 5-7 minut by grzyby zmiękły. Do boczku i kurek wbijamy jajka i na małym ogniu mieszamy jajecznicę. Doprawiamy solą i dodajemy szczypiorek. Czas smażenia jajecznicy zależy od tego jaką lubimy - Jeśli lubimy lekko ściętą to po ok. 2-3 minutach jest gotowa. Jeśli lubimy mocno ściętą musimy smażyć ją kilka minut dłużej. Podajemy z rukolą, pomidorem, rzodkiewką i dobrym pieczywem z masłem. PYCHA!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować