Obowiązkowy element Naszych wspólnych wolnych dni. Spanie do późna (PÓŹNA czyli później niż codzienna pobudka ok. 6) i pyszna jajecznica! W sezonie KURKOWYM koniecznie z ich dodatkiem.
Jajecznica z kurkami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Boczek kroimy w kosteczkę a szczypiorek bardzo drobno. Na suchą patelnię wrzucamy boczek i smażymy go przez kilka minut by puścił tłuszcz i trochę się wysmażył na złocisto. Do tak przygotowanego boczku dodajemy kurki i smażymy razem ok. 5-7 minut by grzyby zmiękły. Do boczku i kurek wbijamy jajka i na małym ogniu mieszamy jajecznicę. Doprawiamy solą i dodajemy szczypiorek. Czas smażenia jajecznicy zależy od tego jaką lubimy - Jeśli lubimy lekko ściętą to po ok. 2-3 minutach jest gotowa. Jeśli lubimy mocno ściętą musimy smażyć ją kilka minut dłużej. Podajemy z rukolą, pomidorem, rzodkiewką i dobrym pieczywem z masłem. PYCHA!
Komentarze