Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem

  • wyświetlono: 525 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dziś zapraszam na proste ale naprawdę smaczne danie! Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem bo o nim myślę zachwyca nie tylko kolorem ale i smakiem. Jest lekkie, delikatne ale jednocześnie kremowe! Uwielbiam risotto!

Kuchnia Marty
  • 50min

Składniki

Składniki:
◦400 g ryżu do risotto (użyłam arborio)
◦2 cebule
◦500 g mięsa z kurczaka bez skóry i kości (można użyć też filetów z kurczaka)
◦2 marchewki
◦¾ szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
◦2 ząbki czosnku
◦300 ml białego wytrawnego wina
◦1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
◦2-3 łyżki oliwy
◦4 łyżki masła
◦2 łyżki sosu sojowego
◦2 łyżki posiekanej natki pietruszki
◦sól
◦pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem

  • 1. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebule i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w kostkę mięso z kurczaka. Smażymy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy aż warzywa i mięsa będą miękkie. Do mięsa i warzyw dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści, wsypujemy ryż i smażymy kilka minut (ok. 3-5). Wszystko podlewamy białym winem i pozostawiamy do wchłonięcia wina przez ryż od czasu do czasu mieszając. Zmniejszamy palnik i stopniowo dodajemy bulion (jeśli nie macie ugotowanego bulionu można rozpuścić kostkę rosołową warzywną lub drobiową).

    Na początek wlewamy ok. 1/3 bulionu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy. Po ok. 5 minutach (bulion powinien się wchłonąć) wlewamy kolejną porcję i następną po kolejnych 5 minutach. Jak już wlejemy ostatnią porcję buliony dodajemy do naszego risotto zielony groszek i gotujemy ok. 5 minut.

    W sumie ryż powinien gotować się ok. 15-18 minut. Po tym czasie dodajemy natkę pietruszki, sos sojowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem dokładnie mieszamy, zdejmujemy patelnię z palnika i przykrytą odstawiamy na ok. 5 minut żeby ryż wchłonął nadmiar płynu.

    Podajemy ciepłe!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilrisottorisotto z kurczakiemrisotto z zielonym groszkiemRisotto z kurczakiem i zielonym groszkiemrisotto z kurczakiem i groszkiemryż z kurczakiem i groszkiem

Komentarze

Podobne przepisy

image-04xxj22

Dodane przez: Ewelina Marcin

Kaszotto z kurczakiem, porem i zielonym groszkiem

Zdrowa kasza, delikatny kurczak,...

Rissotto ze szparagami

Dodane przez: Aleksandra J

Risotto ze szparagami i zielonym groszkiem

Kremowe wiosenne risotto ze szparagami

kurczak z zielonym groszkiem i pieczarkami

Dodane przez: lidyia

Kurczak z zielonym groszkiem i pieczarkami

Smacznie, szybko i tanio.

Udka z kurczaka pieczone z porem i zielonym groszkiem

Dodane przez: ankad21

Drumsticki z kurczaka pieczone z porem i...

Pyszne mięsko z kurczaka w aromatycznej...

Roladki w odsłonie Wielkanocnej

Dodane przez: KatarzynaSoczyńska

Roladki z kurczaka z boczkiem i zielonym...

Urocze roladki drobiowe z pastą...

Kotlety z ryżem i zielonym groszkiem

Dodane przez: Skotka

Kotlety z ryżem i zielonym groszkiem

Kotlet kojarzy się nam z mięsem,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE