REKLAMA

Risotto z groszkiem cukrowym i miętą

wyświetlono: 65 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Połączenie słonej, słodkiej i miętowej nuty w risotto tworzy niezwykle zgraną i pyszną całość. Koniecznie musicie go spróbować! Do jego przygotowania użyłam słodkiego, półmusującego wina, delikatnego sera Dziugas, świeżej mięty oraz groszku cukrowego, który bardzo często gości w mojej kuchni. Groszek cukrowy to cenne źródło białka, witamin z grupy B, a także A, E, K i C. Znajdziemy w nim także dobroczynną dla wzroku luteinę oraz składniki mineralne tj. żelazo, potas, magnez, cynk i wapń. Jest niskokaloryczny oraz posiada niski indeks glikemiczny. I co najważniejsze - jest pyszny! :D

opublikowany: 16.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • - 160 g ryżu Arborio
    - 2 garści groszku cukrowego
    - 2 cebule szalotki
    - 2 gałązki świeżej mięty
    - 600 ml bulionu
    - 1/3 szklanki półmusującego słodkiego wina
    - 2 łyżki startego sera Dziugas Delicate
    - 2 łyżki masła
    - 1 łyżka oliwy
    - duża szczypta mielonej kurkumy
    - sól i pieprz do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone drobno szalotki szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy półmusującym winem*, a gdy alkohol odparuje, podlewamy go partiami bulionem wymieszanym ze szczyptą kurkumy.

    * Wystarczy 1/3 szklanki, aby nadać głębi smaku ziarnom ryżu. Większa ilość słodkiego wina mogłaby zdominować smak potrawy.
  • 2. W międzyczasie gotujemy groszek cukrowy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Przed gotowaniem groszek pozbawiamy włókien i twardszych końcówek. Groszek gotujemy al dente przez około 3 minuty.
  • 3. Gdy ryż zaabsorbuje cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję to dodajemy do niego ugotowany groszek*. Na koniec dodajemy także posiekane listki świeżej mięty, starty ser Dziugas, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, ściągamy z palnika i dajemy dojść daniu (pod przykryciem) przez około 2- 3 minuty.

    * Groszek możemy dodać w całości lub pokrojony na mniejsze kawałki (najlepiej przed gotowaniem).
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: luna19 luna19

Risotto z kurczakiem i groszkiem cukrowym

pyszne zdrowe risotto

kategoria: Dania główne opublikowany: 20.04.2014 | wyświetlono: 1512 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: majka190382 IMG_20190707_173458_367

SAŁATKA Z GROSZKIEM CUKROWYM

Groszek cukrowy uwielbiam za jego słodycz. W sałatce smakuje wysmienicie

kategoria: Sałatki wina pesto opublikowany: 16.06.2018 | wyświetlono: 3493 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia 12932735_835366933257781_492928858541107693_n

Kurczak z groszkiem cukrowym i brokułami

Szybkie i zdrowe danie jednogarnkowe dla niecierpliwych i głodnych !

kategoria: Dania główne opublikowany: 12.05.2018 | wyświetlono: 1546 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Ryż z kurczakiem i groszkiem cukrowym

Potrawka ryżowa z chrupiącymi warzywami

kategoria: Dania główne opublikowany: 15.04.2018 | wyświetlono: 2128 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Gregorhspeed DSC_1166

Sałatka z ziemniakami i groszkiem cukrowym

A może taką sałatkę zaserwujecie na Wielkanocny stół ?

kategoria: Sałatki sałatka ziemniaczana opublikowany: 12.03.2018 | wyświetlono: 1887 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE