Risotto z groszkiem cukrowym i miętą

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Połączenie słonej, słodkiej i miętowej nuty w risotto tworzy niezwykle zgraną i pyszną całość. Koniecznie musicie go spróbować! Do jego przygotowania użyłam słodkiego, półmusującego wina, delikatnego sera Dziugas, świeżej mięty oraz groszku cukrowego, który bardzo często gości w mojej kuchni. Groszek cukrowy to cenne źródło białka, witamin z grupy B, a także A, E, K i C. Znajdziemy w nim także dobroczynną dla wzroku luteinę oraz składniki mineralne tj. żelazo, potas, magnez, cynk i wapń. Jest niskokaloryczny oraz posiada niski indeks glikemiczny. I co najważniejsze - jest pyszny! :D

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 160 g ryżu Arborio
    - 2 garści groszku cukrowego
    - 2 cebule szalotki
    - 2 gałązki świeżej mięty
    - 600 ml bulionu
    - 1/3 szklanki półmusującego słodkiego wina
    - 2 łyżki startego sera Dziugas Delicate
    - 2 łyżki masła
    - 1 łyżka oliwy
    - duża szczypta mielonej kurkumy
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Risotto

Risotto z groszkiem cukrowym i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone drobno szalotki szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy półmusującym winem*, a gdy alkohol odparuje, podlewamy go partiami bulionem wymieszanym ze szczyptą kurkumy.

    * Wystarczy 1/3 szklanki, aby nadać głębi smaku ziarnom ryżu. Większa ilość słodkiego wina mogłaby zdominować smak potrawy.
  • 2. W międzyczasie gotujemy groszek cukrowy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Przed gotowaniem groszek pozbawiamy włókien i twardszych końcówek. Groszek gotujemy al dente przez około 3 minuty.
  • 3. Gdy ryż zaabsorbuje cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję to dodajemy do niego ugotowany groszek*. Na koniec dodajemy także posiekane listki świeżej mięty, starty ser Dziugas, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, ściągamy z palnika i dajemy dojść daniu (pod przykryciem) przez około 2- 3 minuty.

    * Groszek możemy dodać w całości lub pokrojony na mniejsze kawałki (najlepiej przed gotowaniem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż do risotto Groszek cukrowy Świeża mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować