Risotto z cukinią, kalafiorem i pieczonym udkiem

5 (12 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Pyszne i sycące danie. Dość szybkie w przygotowaniu. Idealne zarówno na obiad jak i kolację.

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • • ok. 150 g ryżu,
    • 1 mała cukinia zielona,
    • 1 mała cukinia żółta,
    • 3-4 różyczki kalafiora,
    • 1 pieczone udko z kurczaka,
    • 2-3 ząbki czosnku,
    • ½ cebuli,
    • ok. 350-400ml bulionu drobiowego, warzywnego lub wody,
    • 1 łyżeczka curry,
    • ½ łyżeczki kurkumy,
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
    • sól, świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła do smażenia,
Wystaw ocenę:

5 (12 ocen)

Zobacz również:

Risotto

Risotto z cukinią, kalafiorem i pieczonym udkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię kroimy w kostkę.
    Na rozgrzany olej z masłem wrzucamy czosnek lekko zgnieciony o deskę nożem i rumienimy (doda nam to pięknego zapachu, ale musimy uważać aby się nie spalił bo będzie gorzki ), następnie wyciągamy i drobno kroimy. Na olej wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy przez kilka minut, aż zrobi się szklista. Dodajemy ryż i chwilę go smażymy często mieszając. Ryż zalewamy ok. 300 ml bulionu, dodajemy cukinię, kalafiora, Zioła prowansalskie, curry i kurkumę. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 min co jakiś czas mieszają i w razie potrzeby dolewając bulion. Wrzucamy pokrojony czosnek i przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy obrane mięso z pieczonego udka kurczaka i wszystko mieszamy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować