Risotto z cukinią, kalafiorem i pieczonym udkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię kroimy w kostkę.
Na rozgrzany olej z masłem wrzucamy czosnek lekko zgnieciony o deskę nożem i rumienimy (doda nam to pięknego zapachu, ale musimy uważać aby się nie spalił bo będzie gorzki ), następnie wyciągamy i drobno kroimy. Na olej wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy przez kilka minut, aż zrobi się szklista. Dodajemy ryż i chwilę go smażymy często mieszając. Ryż zalewamy ok. 300 ml bulionu, dodajemy cukinię, kalafiora, Zioła prowansalskie, curry i kurkumę. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 min co jakiś czas mieszają i w razie potrzeby dolewając bulion. Wrzucamy pokrojony czosnek i przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy obrane mięso z pieczonego udka kurczaka i wszystko mieszamy. Smacznego!
Komentarze