Risotto czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

isotto czekoladowe to tak naprawdę słodka wersja jednego z najsłynniejszych potraw świata. Historia risotto rozpoczęła się we Włoszech. Obecnie spotkamy się z różnymi rodzajami tego dania. Dziś jednak skupiam się na wersji słodkiej z czekoladą. Risotto czekoladowe przygotowuje się oraz robi się tak samo jak wersję na słono. Risotto czekoladowe w moim domu sprawdza się jako ciepła kolacja lub podwieczorek. Do wykonania risotto czekoladowego użyłam oczywiście ryżu arborio oraz czekolady. Gorąco POLECAM !

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • 500 ml mleka
    190 g ryżu arborio(1 szklanka)
    150 g czekolady mlecznej
    50 g cukru
    25 ml oliwy extra vergine(2 łyżki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Mleko zagotowujemy z cukrem. Oliwę nagrzewamy w garnku z grubym dnem. Ryż opłukujemy pod zimna woda. Dodajemy ryż do rozgrzanej oliwy. Chwilę mieszamy, aż łuski ryżu się zamkną. Dodajemy zagotowane mleko(stopniowo, patiami). Gdy ryż wchłonie porcję mleka, dodajemy kolejną. Postępujemy tak do momentu skończenia się mleka. Do gotowego ryżu dodajemy czekoladę. Mieszamy do połączenia się składników. Gotowe !
    Uwaga! Risotto czekoladowe należy jeść od razu po przygotowaniu. Po ostygnięciu robi się bardzo twarde i nie nadaje się do odgrzewania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować