Proste ale bardzo smaczne risotto. Przepis pochodzi z książki " Znane i nieznane dania kuchni włoskiej" Małgorzaty Caprari
30 min
Składniki:
400 g ryżu do risotto
1 średniej wielkości cebula
3 łyżki masła
2 szczypty szafranu
6 szklanek rosołu (może być z kostki )
pół szklanki startego sera ( najlepiej parmezanu )
sól do smaku
Risotto alla milanese czyli risotto prosto z mediolanu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno pokroić i zeszklić na dwóch łyżkach masła . Do zeszklonej cebuli dodać ryz i podgrzewać mieszając drewnianą łyżką lub silikonową łopatką aż wchłonie tłuszcz i stanie się przezroczysty.
2.Następnie dodać wrzący rosół , przykryć pokrywą i gotować na malutkim ogniu około 15- 20 minut.
Szafran rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody.
3.Zabarwiona wodę z szafranem dodać do gotującego się ryżu i gotować kolejne 5 minut, stale mieszając. Na końcu dodać łyżkę masła, starty ser, ewentualnie doprawić jeszcze solą. Odstawić na 2 - 3 minuty, następnie od razu podawać.
Smacznego :)
Komentarze