Risotto alla Milanese czyli risotto prosto z Mediolanu

0 (0 ocen)

  • 30 min

Proste ale bardzo smaczne risotto. Przepis pochodzi z książki " Znane i nieznane dania kuchni włoskiej" Małgorzaty Caprari

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g ryżu do risotto
    1 średniej wielkości cebula
    3 łyżki masła
    2 szczypty szafranu
    6 szklanek rosołu (może być z kostki )
    pół szklanki startego sera ( najlepiej parmezanu )
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto alla milanese czyli risotto prosto z mediolanu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1y1adi9 1. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na dwóch łyżkach masła . Do zeszklonej cebuli dodać ryz i podgrzewać mieszając drewnianą łyżką lub silikonową łopatką aż wchłonie tłuszcz i stanie się przezroczysty.
  • image-1ytj0vm 2. Następnie dodać wrzący rosół , przykryć pokrywą i gotować na malutkim ogniu około 15- 20 minut.
    Szafran rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody.
  • image-1p3jyh6 3. Zabarwiona wodę z szafranem dodać do gotującego się ryżu i gotować kolejne 5 minut, stale mieszając. Na końcu dodać łyżkę masła, starty ser, ewentualnie doprawić jeszcze solą. Odstawić na 2 - 3 minuty, następnie od razu podawać.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować