Sałatka ta powstała z przypadku. Zastanawiałam się co można zrobić ciekawego ze śliwkami, a co nie będzie ciastem. Spróbowałam je skarmelizować. Wyszło obłędnie. Warto jest próbować nowych rozwiązań.
Łatwy
Składniki:
- śliwki węgierki: 15 sztuk
- ocet balsamiczny: 4 łyżki
- cukier brązowy: 4 łyżeczki
- mix sałat: 1 opakowanie
- płatki migdałów: 1 łyżka
- pestki dyni: 1 łyżka
- pomidory koktajlowe lub cherry: 8 sztuk
- twardy ser owczy Manchego lub parmezan: 0.4 opakowania
Sałatka śliwkowa słodycz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelnię wlewamy ocet balsamiczny i dodajemy cukier brązowy. Mieszamy drewnianą łyżką aż cukier się rozpuści. Wrzucamy pokrojone na pół śliwki. Karmelizujemy przez ok. 1,5 minuty aż pokryją się octem. Zdejmujemy z ognia. W międzyczasie prażymy na innej patelni lub w małym garnku pestki dyni i płatki migdałów aż uzyskają lekko brązowy kolor. Myjemy mix sałat i pomidorki. Na sałacie układamy przekrojone na pół pomidorki, nakładamy śliwki, posypujemy prażonymi płatkami migdałów i pestkami. Ucieramy grube kawałki sera Manchego lub parmezanu wg. uznania. Polewamy pozostałym octem balsamicznym i możemy pokropić odrobiną oliwy z oliwek.
Później zajadamy ze smakiem :) Smacznego!
Komentarze