• 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Stek z antrykotu dojrzewającego na sucho (dry aged beef). Dzięki procesowi dojrzewania stek zyskuje delikatną strukturę i lekko orzechowo-maślany smak. Rib eye stek dosłownie rozpływa się w ustach, jest tak delikatny i soczysty. Nie potrzebuje zbyt wielu przypraw, wystarczy sól i pieprz.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • stek rib eye
    sól, pieprz grubo mielony do smaku
    łyżka oleju rzepakowego
    Sos:
    czubata łyżka masła
    łyżeczka ciemnego sosu sojowego
    7-8 ziarenek pieprzu kolorowego
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Stek

Rib eye stek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę oleju- mocno. Stek smażymy z obu stron.

    Czas smażenia zależy od naszych upodobań:

    krwisty- 2-3 minuty z każdej strony

    średnio krwisty- 3-4 minuty z każdej strony

    średnio wysmażony- 4-5 minut z każdej strony

    dobrze wysmażony- 6 minut z każdej strony
  • o 2. Usmażony stek odkładamy na wygrzany talerz i przykrywamy folią, niech "odpocznie". W tym czasie na patelnię, na której smażyliśmy stek, wrzucamy masło, 2 łyżki wody, sos sojowy i pieprz. Chwilę podgrzewamy, aby sos lekko zgęstniał. Gotowym sosem polewamy stek.
  • o 3. Wyborny rib eye gotowy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Antrykot

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować