Stek pachnący tymiankiem z masłem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło grzybowe: grzyby miksujemy w młynku do kawy na pył. Miękkie masło przekładamy do miseczki, dodajemy zmiksowane na pył suszone grzyby i za pomocą widelca (najłatwiej) mieszamy wszystko razem. Masło doprawiamy do smaku solą. Wyjmujemy folię spożywczą wykładamy masło, formujemy wałeczek, zwijamy jak cukierek i wkładamy je do lodówki na godzinę.
Steki : na patelnie dodajemy masło, lekko zgniecione ząbki czosnku – smażymy 1 minutę. Na patelnie kładziemy steki, gałązki tymianku i smażymy steki od 2-4 minut z każdej strony (w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia mięsa).
Usmażone steki przekładamy na deskę do krojenia, oprószamy solą i pieprzem – odstawiamy na 5 minut aby mięso odpoczęło.
Masło grzybowe wyjmujemy z lodówki kroimy na plasterki.
Steki przekładamy na talerz na każdym układamy plasterki masło grzybowego i serwujemy w towarzystwie np. chrupiącej bagietki, smacznego ; )
Komentarze