Stek pachnący tymiankiem z masłem grzybowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Coś dla prawdziwych fanów mięsa - stek wołowy pachnący tymiankiem z masłem grzybowym to prawdziwa eksplozja smaku na talerzy, polecam!

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Steki z antrykotu o łącznej wadze około 1 kg

    2 ząbki czosnku

    6-8 gałązek tymianku

    Gruboziarnista sól

    Pieprz

    1-2 łyżki masła

    Masło grzybowe:

    ½ kostki masła

    2/3 szklanki suszonych grzybów

    Sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Stek

Stek pachnący tymiankiem z masłem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło grzybowe: grzyby miksujemy w młynku do kawy na pył. Miękkie masło przekładamy do miseczki, dodajemy zmiksowane na pył suszone grzyby i za pomocą widelca (najłatwiej) mieszamy wszystko razem. Masło doprawiamy do smaku solą. Wyjmujemy folię spożywczą wykładamy masło, formujemy wałeczek, zwijamy jak cukierek i wkładamy je do lodówki na godzinę.

    Steki : na patelnie dodajemy masło, lekko zgniecione ząbki czosnku – smażymy 1 minutę. Na patelnie kładziemy steki, gałązki tymianku i smażymy steki od 2-4 minut z każdej strony (w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia mięsa).

    Usmażone steki przekładamy na deskę do krojenia, oprószamy solą i pieprzem – odstawiamy na 5 minut aby mięso odpoczęło.

    Masło grzybowe wyjmujemy z lodówki kroimy na plasterki.

    Steki przekładamy na talerz na każdym układamy plasterki masło grzybowego i serwujemy w towarzystwie np. chrupiącej bagietki, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Smażenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować