Razowiec na zakwasie z jaglanką i słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Razowiec z jaglanką i płatkami owsianymi na zakwasie to świeżutki chlebek z domowej piekarni, z pewnością będzie smakował nadzwyczajnie!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650
    2 szklanki mąki żytniej razowej
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    1/2 szklanki płatków jaglanych
    1/2 szklanki płatków owsianych
    3 łyżki ziaren słonecznika
    1/2 szklanki czynnego zakwasu chlebowego
    5 g świeżych drożdży
    2,5 szklanki ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka miodu gryczanego
    1 łyżka oleju ryżowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Razowiec na zakwasie z jaglanką i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy mąki-pszenną i razową, kukurydzianą oraz płatki jaglane oraz owsiane i słonecznik-troszkę zostawić do posypania,dodać sól.Wymieszać wszytko razem. Do cieplej wody dodać drożdże ,olej miód zakwas,wymieszać dodać do miski z suchymi składnikami,wyrobić dokładnie ręką ciasto do połączenia wszystkich składników.Ciasto przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Potem uformować dwa lub jeden duży bochenek chleba,ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, posypać pozostawionymi płatkami oraz słonecznikiem,zaczekać aż troszkę podrośnie .Wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 40 minut. Studzić na kratce.Podawać z dowolnymi dodatkami.

Porady

Wody możemy dozować mniej lub więcej zależy to od suchości mąki, jedna zbiera mniej druga więcej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować