Bardzo fajny chlebek z kwasem chlebowym zamiast wody. Napój nadaje fajnego słodkiego smaczku chlebkowi. Polecam wypróbować
Składniki:
Zaczyn:
3 łyżki zakwasu
100 g wody
100 g mąki żytniej typ 720
Ciasto właściwe:
320 ml kwasu chlebowego
100 g mąki żytniej typ 720
400 g mąki pszennej typ 750
10 g soli
75 g słonecznika
Chleb z kwasem chlebowym i słonecznikiem na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Na zaczyn: wymieszać zakwas z wodą, dodać mąkę żytnią i wymieszać. Przykryć, odstawić na całą noc.
Na drugi dzień rano do zaczynu dodać kwas chlebowy.
Wsypać mąkę pszenną i żytnią, dodać sól.
Na koniec wsypać ziarna łuskanego słonecznika. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Następnie ciasto odgazować, przełożyć do formy (12x25cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Posypać dodatkowym słonecznikiem. Przykryć ściereczką, odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, piec 15 minut, zmniejszyć do 200 i piecz jeszcze 20 minut.
Wystudzić na kratce
Komentarze