Chleb z kwasem chlebowym i słonecznikiem na zakwasie

0 (0 ocen)

Bardzo fajny chlebek z kwasem chlebowym zamiast wody. Napój nadaje fajnego słodkiego smaczku chlebkowi. Polecam wypróbować

Składniki:


  • Zaczyn:
    3 łyżki zakwasu
    100 g wody
    100 g mąki żytniej typ 720
    Ciasto właściwe:
    320 ml kwasu chlebowego
    100 g mąki żytniej typ 720
    400 g mąki pszennej typ 750
    10 g soli
    75 g słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb z kwasem chlebowym i słonecznikiem na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Na zaczyn: wymieszać zakwas z wodą, dodać mąkę żytnią i wymieszać. Przykryć, odstawić na całą noc.
    Na drugi dzień rano do zaczynu dodać kwas chlebowy.

    Wsypać mąkę pszenną i żytnią, dodać sól.

    Na koniec wsypać ziarna łuskanego słonecznika. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.

    Następnie ciasto odgazować, przełożyć do formy (12x25cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Posypać dodatkowym słonecznikiem. Przykryć ściereczką, odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, piec 15 minut, zmniejszyć do 200 i piecz jeszcze 20 minut.
    Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Mąka żytnia Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować