Razowiec ze słonecznikiem na zakwasie

0 (0 ocen)

pierwszy raz piekłam razowiec ale nie ostatni:))

Składniki:

  • 500 g mąki razowej typ 2000
    50 g świeżych drożdży
    2 łyżki sezamu
    5 łyżek słonecznika
    4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
    3 łyżki miodu
    1,5 łyżeczki soli
    1 szklanka aktywnego zakwasu
    ok. 1 szklanki letniej przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Razowiec ze słonecznikiem na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas wyjąc z lodówki na około 3-4 godziny przed przygotowaniem ciasta na chleb. Do miski 2 przesiać mąkę i dodać otręby, które zostały na sicie. Następnie dodać pokruszone drożdże i rozetrzeć z mąką. Dodać sól oraz miód a także sezam i 2 łyżki słonecznika. Wymieszać. Dodać oliwę oraz zakwas i zacząć wyrabiać chleb. Stopniowo wlewać wodę i nadal wyrabiać ciasto. Wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny,aby podwoiło swoją objętość w cieple. Po tym czasie ponownie wyrobić,przełożyć do keksówki i wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Zwilżyć górę wodą i posypać resztą słonecznika. Piec około 60 minut w 200 st. Po około 30 minutach nakryć folią aluminiową( piekarnik góra-dól). Wyjąć z piekarnika i foremki, ostudzić. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować