Jeśli nie macie pomysłu jak wykorzystać majowe, młode pokrzywy polecam właśnie te bułeczki:) Idealnie pasują na wiosenne śniadanie lub kolacje. Do tego masełko, szczypiorek, rzodkiewka czy pomidor i mamy zdrowy, pyszny posiłek! POLECAM!
Razowe bułki z pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte liście pokrzywy przelewamy gorąca wodą i odsączamy. Gotowe liście kroimy na mniejsze części (siekamy nożem).
2.W jednej szklance wody rozpuszczamy drożdże, 2 łyżki mąki chlebowej i łyżeczkę cukru. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie do miski przekładamy mąki, sól oraz olej. Do przygotowanych składników wlewamy gotowy rozczyn. Zagniatamy ciasto dodając pozostałą wodę
3.Następnie dodajemy siemię oraz słonecznik. Ciasto wyrabiamy około 15 minut.
4.Pod koniec wyrabiania dodajemy pokrojoną pokrzywę.
5.Gdy pokrzywa połączy się z ciastem całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
6.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice podsypaną mąką. Ciasto dzielimy na około 14 części. Z każdej porcji formujemy podłużną bułeczkę. Bułeczki układamy na przygotowanej blaszce. środek delikatnie nacinamy, wierzch smarujemy wodą, posypujemy siemieniem i przyklejamy listek pokrzywy. Tak przygotowane bułki odstawiamy do podrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczmy je około 30 minut w 180°C. Upieczone studzimy i zajadamy.
Komentarze