Razowa tarta z cebulą, ricottą i bekonem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na tartę znalazłam w książce, zbierance przepisów, sprawdzonych i skompletowanych przez Oprah'ę Winfrey. Ta wykwintna tarta, doskonałe urozmaici lunch lub kolację. Polecam.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka razowa: 170 gramów
    - masło (w temperaturze pokojowej): 90 gramów
    - jajko organiczne: 1 sztuka
    FARSZ:
    - ricotta: 250 gramów
    - bekon (chudy): 100 gramów
    - parmezan starty: 60 gramów
    - cebula (bądź 2 duże): 4 sztuki
    - żółtko: 1 sztuka
    - olej do smażenia cebuli: 1 łyżka
    - tymianek, świeży: 1 łyżka
    - sól morska: 1 łyżeczka
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Razowa tarta z cebulą, ricottą i bekonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Razowa tarta z cebulą, ricottą i bekonem 1. Wszystkie składniki na ciasto ze sobą połączyć i dobrze zagnieść, Włożyć do zamrażalki.
  • 2. W międzyczasie.
    Rozgrzać patelnię i smażyć w niej bekon, aż zrobi się kruchy. Wyjąć z patelni i kłaść na ręczniku papierowym, aby obciekł tłuszcz.
  • Razowa tarta z cebulą, ricottą i bekonem 3. Cebulę, w zależności od wielkości, pokroić na ćwiartki lub ósemki. Kłaść na rozgrzaną patelnię i smażyć na złoty kolor. Kiedy cebula zmięknie zmniejszyć ogień, dodać tymianek i kontynuować smażenie.
  • 4. Ricottę połączyć z żółtkiem, solą, pieprzem, łyżeczką tymianku i parmezanem.
  • Razowa tarta z cebulą, ricottą i bekonem 5. Ciasto wyjąć z zamrażalki, rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.
  • 6. Na dno położyć przyrządzony ser, a następnie cebulę i pokruszony bekon.
  • Razowa tarta z cebulą, ricottą i bekonem 7. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 175°C przez 30 - 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować