Przepis na tartę znalazłam w książce, zbierance przepisów, sprawdzonych i skompletowanych przez Oprah'ę Winfrey. Ta wykwintna tarta, doskonałe urozmaici lunch lub kolację. Polecam.
Razowa tarta z cebulą, ricottą i bekonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto ze sobą połączyć i dobrze zagnieść, Włożyć do zamrażalki.
2.W międzyczasie.
Rozgrzać patelnię i smażyć w niej bekon, aż zrobi się kruchy. Wyjąć z patelni i kłaść na ręczniku papierowym, aby obciekł tłuszcz.
3.Cebulę, w zależności od wielkości, pokroić na ćwiartki lub ósemki. Kłaść na rozgrzaną patelnię i smażyć na złoty kolor. Kiedy cebula zmięknie zmniejszyć ogień, dodać tymianek i kontynuować smażenie.
4.Ricottę połączyć z żółtkiem, solą, pieprzem, łyżeczką tymianku i parmezanem.
5.Ciasto wyjąć z zamrażalki, rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.
6.Na dno położyć przyrządzony ser, a następnie cebulę i pokruszony bekon.
7.Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 175°C przez 30 - 40 minut.
Komentarze