Tarta jest ciekawa, wytrawna- połączenie sera brie z ricottą i jabłkami daje dość zaskakujące połączenie :) Dzięki jabłkom tarta nie jest mdła, ma fajny, wyważony smak.
Składniki:
Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
125 masła
1 żółtko
sól
łyżka bardzo zimnej wody
Wypełnienie:
250 g sera ricotta
250 sera brie
2-3 jabłka
świeży tymianek
jajko
kilka łyżek dżemu pomarańczowego
sól, pieprz
+
natka pietruszki do dekoracji
Tarta z ricottą i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy zimne masło i siekamy razem z mąką. Nastepnie łączymy z żółtkiem, solą i wodą i szybko zagniatamy.
Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
2.Ochłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrąg trochę większy niż nasza forma na tartę. Wylepiamy ciastem foremkę i brzegi.
3.Ciasto dziurkujemy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.
4.Wypełnienie: W misce mieszamy oba sery (brie kroimy na kawałki), tymianek i roztrzepane jajko.
Doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na podpieczone ciasto.
5.Jabłka oczyszczamy, obieramy i kładziemy na wierzch serowej masy. Smarujemy cienko dżemem pomarańczowym.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy kolejne 30-40 minut.
6.Posypujemy natką pietruszki i podajemy na ciepło.
Komentarze