Słynny francuski gulasz w tym wydaniu z dodatkiem mięsa, któremu zioła nadają wyrazistego smaku, warzywa soczystości a wszystko zapiekane jest w pysznym sosie pomidorowym.
Ratatouille z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dużej patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy do zarumienienia. Następnie dodajemy pokrojone pomidory (wcześniej sparzamy je we wrzątku i zdejmujemy skórkę), pokrojone w ćwiartki pieczarki i pokrojoną w kostkę cukinię. Całość smażymy 5 minut, dodajemy sos Worcester, koncentrat pomidorowy, sok pomidorowy, bazylię, tymianek, słodką paprykę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
2.Zdejmujemy z gazu, przekładamy do żaroodpornego wysmarowanego olejem naczynia. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki pomidory, cukinię, smarujemy lekko olejem i posypujemy tymiankiem. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Komentarze