Ratatouille z mięsem mielonym

4.5 (157 ocen)

  • Łatwy

Słynny francuski gulasz w tym wydaniu z dodatkiem mięsa, któremu zioła nadają wyrazistego smaku, warzywa soczystości a wszystko zapiekane jest w pysznym sosie pomidorowym.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone wołowe: 300 gramów
    - cukinia zielona średnia: 2 sztuki
    - pomidory średniej wielkości: 3 sztuki
    - pieczarki: 200 gramów
    - cebula: 2 sztuki
    - czosnek: 3 ząbki
    - sos Worcester: 1 łyżeczka
    - koncentrat pomidorowy: 1 łyżka
    - sok pomidorowy: 100 mililitrów
    - tymianek suszony: 1 łyżeczka
    - bazylia suszona: 1 łyżeczka
    - papryka słodka (suszona): 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - olej: 1 łyżka
    NA WIERZCH:
    - cukinia mała: 1 sztuka
    - pomidory: 2 sztuki
    - tymianek suszony: 2 szczypty
    - olej: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ratatouille

Ratatouille z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ratatouille z mięsem 1. Na dużej patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy do zarumienienia. Następnie dodajemy pokrojone pomidory (wcześniej sparzamy je we wrzątku i zdejmujemy skórkę), pokrojone w ćwiartki pieczarki i pokrojoną w kostkę cukinię. Całość smażymy 5 minut, dodajemy sos Worcester, koncentrat pomidorowy, sok pomidorowy, bazylię, tymianek, słodką paprykę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Ratatouille 2. Zdejmujemy z gazu, przekładamy do żaroodpornego wysmarowanego olejem naczynia. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki pomidory, cukinię, smarujemy lekko olejem i posypujemy tymiankiem. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować