Rarytasek

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Te ciasto mojego wypieku bardzo smakuje dzieciom jak i dorosłym,łatwo się kroi i jest meeeeeeega pyszne.Polecam.

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    * 5 jajek
    * 3/4 szklanki mąki tortowej
    * 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    * 1 szklanka cukru
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 3-4 łyżki oleju

    Składniki na masę z soku:
    * 900 ml soku
    * 2 budynie waniliowe bez cukru (na 500 ml mleka)
    * 1 galaretka (użyłam wiśniowej)

    Składniki na piankę:
    * 250 ml śmietany kremówki 36%
    * 250 g serka mascarpone
    * 1 galaretka (u mnie cytrynowa)
    * 1 szklanka wody
    * cukier puder do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Rarytasek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rarytasek 1. Składniki na biszkopt:
    * 5 jajek
    * 3/4 szklanki mąki tortowej
    * 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    * 1 szklanka cukru
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 3-4 łyżki oleju

    Składniki na masę z soku:
    * 900 ml soku
    * 2 budynie waniliowe bez cukru (na 500 ml mleka)
    * 1 galaretka (użyłam wiśniowej)

    Składniki na piankę:
    * 250 ml śmietany kremówki 36%
    * 250 g serka mascarpone
    * 1 galaretka (u mnie cytrynowa)
    * 1 szklanka wody
    * cukier puder do smaku

    Wykonanie:
    Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do ubitych białek i delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Do masy jajecznej dodać olej i sypkie składniki przesiane przez sitko. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Okrągłą formę do ciasta wysmarować masłem (ja smaruję tylko dno blaszki) i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec ok. 30-40 minut. Wystudzić.
    Z wystudzonego biszkoptu skroić wierzch. Można nasączyć wodą z cukrem.
    Masa z soku: Odlać niepełną szklankę soku, resztę wlać do garnka i zagotować. W odłożonej szklance soku wymieszać budynie. Wlać do gotującego się soku i ugotować budyń (tak samo jak na mleku). Ugotowany budyń na soku odstawić z płyty grzewczej. Do gorącej masy wsypać sypką galaretkę i dokładnie wymieszać, by ta się rozpuściła. Letnią masę przelać na biszkopt.
    Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
    W tym czasie przygotować piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Odstawić by zaczęła tężeć (bardzo często przestudzoną galaretkę wstawiam do lodówki, by szybciej zaczęła tężeć). Śmietanę kremówkę ubijać za pomocą miksera. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder, wszystko dobrze wymieszać mikserem. Tężejącą galaretkę wlać do ubitej śmietany, wymieszać.
    Piankę wylać na sztywną masę z soku. Ponownie wstawić ciasto lodówki, aby pianka zastygła.

    Wierzch ciasta można posypać mleczną czekoladą startą na tarce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować