Składniki na masę z soku:
* 900 ml soku
* 2 budynie waniliowe bez cukru (na 500 ml mleka)
* 1 galaretka (użyłam wiśniowej)
Składniki na piankę:
* 250 ml śmietany kremówki 36%
* 250 g serka mascarpone
* 1 galaretka (u mnie cytrynowa)
* 1 szklanka wody
* cukier puder do smaku
Składniki na masę z soku:
* 900 ml soku
* 2 budynie waniliowe bez cukru (na 500 ml mleka)
* 1 galaretka (użyłam wiśniowej)
Składniki na piankę:
* 250 ml śmietany kremówki 36%
* 250 g serka mascarpone
* 1 galaretka (u mnie cytrynowa)
* 1 szklanka wody
* cukier puder do smaku
Wykonanie:
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do ubitych białek i delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Do masy jajecznej dodać olej i sypkie składniki przesiane przez sitko. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Okrągłą formę do ciasta wysmarować masłem (ja smaruję tylko dno blaszki) i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec ok. 30-40 minut. Wystudzić.
Z wystudzonego biszkoptu skroić wierzch. Można nasączyć wodą z cukrem.
Masa z soku: Odlać niepełną szklankę soku, resztę wlać do garnka i zagotować. W odłożonej szklance soku wymieszać budynie. Wlać do gotującego się soku i ugotować budyń (tak samo jak na mleku). Ugotowany budyń na soku odstawić z płyty grzewczej. Do gorącej masy wsypać sypką galaretkę i dokładnie wymieszać, by ta się rozpuściła. Letnią masę przelać na biszkopt.
Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
W tym czasie przygotować piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Odstawić by zaczęła tężeć (bardzo często przestudzoną galaretkę wstawiam do lodówki, by szybciej zaczęła tężeć). Śmietanę kremówkę ubijać za pomocą miksera. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder, wszystko dobrze wymieszać mikserem. Tężejącą galaretkę wlać do ubitej śmietany, wymieszać.
Piankę wylać na sztywną masę z soku. Ponownie wstawić ciasto lodówki, aby pianka zastygła.
Wierzch ciasta można posypać mleczną czekoladą startą na tarce.
Komentarze