Brzdąc z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i mieszamy lub miksujemy mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy lub miksujemy mikserem na najniższych obrotach.
2.Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy (u mnie 24x28 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 170 stopni i pieczemy około 20 minut. Po pieczeniu biszkopt odstawiamy do ostudzenia, Gdy biszkopt będzie już wystudzony kroimy go w poprzek na dwa blaty.
3.Ok. 250 ml wody mieszamy z sokiem z połowy cytryny.
4.Przygotowujemy krem: do wysokiego naczynia przekładamy mascarpone, śmietanę 36% i cukier i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Pod koniec miksowania dodajemy kakao i miksujemy tylko do połączenia składników.
5.W blaszce układamy jeden blat biszkoptu, nasączamy go wodą z cytryną, smarujemy go konfiturą i nakładamy na nią połowę kremu kakaowego, po czym przykrywamy go drugim blatem biszkoptu i powtarzamy wszystkie czynności. Na wierzchniej warstwie można zrobić widelcem wzorki.
Komentarze