Rafaello ze śliwkami

4.5 (165 ocen)

Najlepsza wersja tego ciasta jaką kiedykolwiek jadłam. Pyszne kokosowo-orzechowe, każdy za nim przepada:) Często robię go jako mazurek na Święta Wielkanocne.

Składniki:

  • Spody bezowe:
    8 białek
    40 dag cukru
    40 dag kokosu

    Masa:
    1/2 l mleka
    2 łyżki mąki kartoflanej
    2 łyżki mąki pszennej
    4 żółtka
    3/4 szkl cukru pudru
    cukier waniliowy
    1/2 kostki masła
    1/2 kostki margaryny

    Dodatkowo:
    10 dag orzechów włoskich siekanych
    10 dag płatków migdałów
    10 dag rodzynek
    10 dag suszonych śliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Rafaello

Rafaello ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spody bezowe: Białka ubić z cukrem, na koniec dodać kokos, podzielić na 2 części i upiec 2 placki w 160 stopniach przez ok 30 minut.
  • 2. Masa: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać trochę mleka, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. resztę mleka zagotować i wlać masę jajeczną, ugotować budyń. Ostudzić.
    Masło i margarynę utrzeć na puch, dodawać stopniowo budyń cały czas ucierając.
  • 3. Orzechy i migdały lekko podprażyć na suchej patelni. Rodzynki namoczyć, śliwki pokroić w cieniutkie paseczki.
  • 4. Układać kolejno warstwy: Placek bezowy, 1/3 masy, rozsypać orzechy i migdały (część zostawić sobie do dekoracji) rodzynki i śliwki, !/3 masy, placek bezowy, reszta masy, posypać resztą orzechów i migdałów. Schłodzić.

Porady

Śliwki i rodzynki można wymoczyć w alkoholu lub dodać go trochę do masy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Masa budyniowa Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować