Likier rafaello

  • wyświetlono: 8965 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Likier ten przygotowałam na prezent imieninowy dla cioci.Bardzo łatwy i szybki w wykonaniu.Jest pyszny.Przepis dostałam od kuzynki.

AgaAgnieszka
  • 45min

Składniki

25 kulek rafaello
80 g cukru kryształu
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 żółtka ( surowe)
200 ml śmietany 30%
200 ml wódki
230 ml mleka ( słodkie )

Sposób przygotowania przepisu:

Likier rafaello

  • 1. Kulki rafaello zmielić w blenderze lub młynku do kawy.
    Cukier i cukier waniliowy również zmielić.

    Zmielone umieścić w garnku, dodać żółtka(surowe) i śmietanę,wymieszać i podgrzewać na małym gazie do 70 - 80 stopni ( uważać żeby się nie zagotowało ) przez 4 minuty ciągle mieszając.
    Po upływie tego czasu zestawić garnek dodać mleko i wódkę.
    Położyć na gaz na mały ogień podgrzewać do 70 stopni przez 4,5 minuty ciągle mieszając (uważać aby się nie zagotowało.)

    Wystudzić i przelać do butelek.
    Wstawić do lodówki.

    Smacznego!


Porady

Likier ten najlepiej smakuje schłodzony, można przechować 2 tygodnie w lodówce.

Można go również zrobić w termomixie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycierafaellolikier

Komentarze

Podobne przepisy

Anielski likier

Dodane przez: Futka

Anielski likier

Przepis na słodki, pełen smaku...

image-0s11s6o

Dodane przez: JulkaTomeczek

Likier malibu

Pyszny i słodki likier, uwielbiam...

Likier kawowy

Dodane przez: MałaMi

Likier kawowy

Domowe - najlepsze :) taki likier...

Likier " Miętusek"

Dodane przez: Bilcia

Likier " Miętusek"

Jest to mój pierwszy samodzielny...

Likier kawowy

Dodane przez: Iwona75

Likier kawowy

Kawowy likier - ekspresowy, na...

Likier cappuccino

Dodane przez: monikaT83

Likier cappuccino

Likier powinien postać kilka dni...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE